„Имерис” иска да стане водещ доставчик в Европа на литий

електромобил

Френската компания "Имерис" (Imerys), която е специализирана в добива и преработката на индустриални минерали, иска да стане водещ доставчик на литий в Европа. Това би могло да се осъществи благодарение на предстоящ минен проект във Франция.

От "Имерис" съобщават, че резултатите от проучванията, които са проведени в нейната мина в Бовоар във френския департамент Алие, показват, че в нея биха могли да бъдат добити 34 хиляди тона литиев хидроксид в следващите поне 25 години.

Плановете са добивът да започне през 2028 г.,като ще може да подсигури със суровина производството на около 700 хиляди батерии за електрически автомобили, отбелязват от компанията.

Това би била много добра новина за европейските производители, тъй като тази суровина е ключов компонент при производството на батерии за електрически автомобили.

В момента почти цялото количество литий, които се използва в Европейския съюз, се добива в страни извън Общността, отбелязва в свой коментар Ройтерс. 

Китай има ключова роля на глобалния пазар на литий. Сред най-големите доставчици в света на ценната суровина са още Австралия, и Аржентина. И в някои други страни има открити находища, но е небоходимо разработване и големи инвестиции, за да имат практическо значение. Боливия има най-големите в света запаси на литии – 21 милиона тона. По този показател страната изпреварва Аржентина и Чили.

Производството на електрически автомобили е ключово за осъществяване на плановете на Европейския съюз за намаляване на вредните емисии на парникови газове като част от Зелената сделка на Стария континент. Евросъюзът се опитва да намали зависимостта си от доставките на батерии от Азия чрез проекти, в които участват европейски специалисти и производители на автомобили, отбелязва Ройтерс.

При стандартни условия литият е най-лекият метал и най-лекият твърд елемент. Той е на 35-о място по разпространеност в земната кора. Литият не се среща свободно в природата, а само под формата на йонни съединения, които някога са били основният източник на литий. Металът влиза в състава на повече от 150 минерала.

Литият и неговите съединения имат няколко индустриални приложения включително при производството на топлоустойчиво стъкло и керамика, литиеви смазочни масла, добавка при производство на желязо, стомана, алуминий и литиево-йонни батерии. Тези изделия консумират почти три четвърти от произведения литий.

Френската компания "Имерис" има бизнес и в България.

Тя у нас от 2015 г. като нейното подразделение у нас – "Имерис Минералс България“ АД, е базирано в Кърджали. То е с специализирано в добив по открит способ, преработка, пакетиране и товарене на продукти от бентонит, перлит и зеолит.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст