Изтича времето за конкурент на Сунак за британски премиер

Пени Мордонт (Ройтерс)

Британският депутат от Консервативната партия Деймиън Грийн изрази увереност, че Пени Мордонт ще успее да събере необходимите гласове, за да се включи в надпреварата за премиерския пост, състезавайки се с Риши Сунак, съобщи ДПА.

"Много хора не са декларирали публично какво ще предприемат, гласовете за Пени вероятно са много повече от оповестените досега", заяви той пред Би Би Си. "Със сигурност са повече от обявените досега и съм уверен, че ще станат 100 преди крайния срок в 14:00 ч. (13:00 ч. по Гринуич) и ще позиционират Пени като най-подходящото лице, което да обедини партията, тъй като тя има подкрепа от всички крила в нея. Така ще се заемем с важните за страната дела и всички проблеми, пред които е изправена", добави Грийн.

Британската министърка Пени Мордонт бе първият депутат от управляващата Консервативна партия, обявил кандидатурата си за мястото на Лиз Тръс като министър-председател.

Четиридесет и девет годишната Мордонт е служила под ръководството на четиримата последни премиери на Великобритания, включително Борис Джонсън и Тереза Мей.

Тя за втори път се кандидатира за министър-председателския пост, след като по-рано тази година отпадна от надпреварата за лидер на консерваторите, при която в последния етап Тръс победи бившия финансов министър Риши Сунак.

Мордонт беше назначена при управлението на Тръс за лидер на Камарата на общините и лорд-председател на Тайния съвет.

Преди да се включи в съревнованието за лидерския пост на консерваторите по-рано тази година, тя беше до голяма степен неизвестна извън Уестминстър. Някои хора може би за първи път са я видели при участието й в телевизионно риалити шоу през 2014 г., в което знаменитости се учеха да се гмуркат.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст