Министър Никола Стоянов е на международния форум „Future Investment Initiative“

Министър Никола Стоянов ще участва в международния форум „Future Investment Initiative“ в Саудитска Арабия

Mинистърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов заминава на двудневно работно посещение в Кралство Саудитска Арабия в периода 25-26 октомври. Там той ще участва в откриването на международния форум „Future Investment Initiative“. Събитието е едно от най-авторитетните в региона и събира на едно място високопоставени политически и икономически фигури от цял свят, глобални компании, фондове и нестопански организации. Във фокуса на обсъжданията тази година са новите глобални пътища на инвестициите и тенденциите в световната индустрия.

В Рияд икономическият министър ще проведе двустранни срещи с министъра на индустрията и природните ресурси Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министъра на инвестициите Халид А. Ал-Фалих и министъра на търговията Маджид бин Абдула Алкасаби.

По време на посещението в арабската държава Никола Стоянов ще разговаря и с гуверньора на Публичния инвестиционен фонд, който е сред най-големите суверенни фондове в света с активи от 620 милиарда долара. Предвидени са срещи с представители на различни компании от индустриалния и производствен сектори.

В края на септември министър Стоянов разговаря с Халид Бин Камал Факих – посланик на арабската държава у нас, и бе обсъдено бъдещо  споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, което ще създаде база за привличане на повече саудитски инвестиции у нас. Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер.

През 2021 г. двустранната търговия достига 313.2 млн. долара, което е ръст от близо 90 на сто спрямо 2020-а, по данни на икономическо министерство. Българският износ е на стойност 233.8 млн. долара, което е повишение с 96 на сто. Вносът от Саудитска Арабия обаче е само за 79.4 млн. долара и също има ръст – от 71 на сто.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст