Решено: Риши Сунак ще е новият британски премиер

Риши Сунак

Риши Сунак ще стане британски министър-председател в понеделник, след като другите кандидати се отказаха от надпреварата за лидер на Консервативната партия и му оставиха задачата да преведе дълбоко разделената си страна през икономически спад, който ще направи милиони хора по-бедни, съобщи Ройтерс.

Сунак, един от най-богатите политици в Камарата на общините, ще бъде помолен да състави правителство от крал Чарлз и ще заеме мястото на Лиз Тръс, която издържа само 44 дни на поста.

Сунак победи политика центрист Пени Мордонт, която не успя да получи достатъчно подкрепа от депутатите, за да влезе в надпреварата, а преди това съперникът му, бившият премиер Борис Джонсън, се оттегли от състезанието, като заяви, че вече не може да обедини партията.

"Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието и талантите на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа", каза Мордонт в изявление, след като се оттегли от надпреварата само минути преди да бъде обявен победителят.

Лирата и цените на британските държавни облигации скочиха за кратко след новината за оттеглянето на Мордонт, но скоро се върнаха на предишните си нива.

Сунак, 42-годишният бивш министър на финансите, става третият министър-председател на Великобритания за по-малко от два месеца, натоварен със задачата да възстанови стабилността на страната, разтърсена от години на политически и икономически сътресения.

Мултимилионер и бивш шеф на хедж фонд, Сунак се очаква да предприеме дълбоки съкращения на разходите, за да се опита да възстанови фискалната репутация на Великобритания точно когато страната се плъзга към рецесия, предизвикана от нарастващите разходи за енергия и храна.

Великобритания е в състояние на перманентна криза, откакто гласува през 2016 г. да напусне Европейския съюз, с което в парламента бе отприщена битка за бъдещето на страната, която остава нерешена до днес.

Последното действие на драмата предизвика тревога в чуждите столици и подигравки от световната преса.

Сунак привлече националното внимание, когато на 39 години стана министър на финансите при Джонсън точно когато пандемията от COVID-19 удари Великобритания и разработи успешната схема за отпуск.

Бившият анализатор на Goldman Sachs ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски произход.

Семейството му емигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век, период, когато много хора от бившите колонии на Великобритания се преместват в страната, за да й помогнат да се възстанови след Втората световна война.

След като завършва Оксфордския университет, той отива в Станфордския университет, където среща съпругата си Акшата Мърти, чийто баща е индийският милиардер Н. Р. Нараяна Мърти, основател на аутсорсинг гиганта Infosys Ltd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст