ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Ноев: Това, че сме колеблив съюзник, ни прави уязвими

Бойко Ноев

Оптимист съм, че най-после в българския парламент може да надделее разумът, като народните представители обърнат внимание на армията и новата ера, като това трябва да върви ръка за ръка с военната помощ за Украйна. Сега ние изпъкваме и това ни прави черната овца. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в ефира на БНТ.

„Подкрепата за Украйна е дебатирана в морален и практически аспект. Имал съм възможност вече да изразя несъгласието си с политици, които казват, че това ще донесе рискове за нас. Аз съм на мнение, че изолирането ни като колеблив съюзник ни прави уязвими“, категоричен е той.

„Когато аз съм полагал клетва пред армията и съм носил оръжие, някои от тези политици са били деца. Като мен има стотици хиляди граждани, които знаят какво е риск. Има загубили живота си в мирно време, включително и пилоти. И днес български пилоти се вдигат под тревога, за да пресрещат руски самолети“, смята още бившият министър.

Ноев е категоричен, че модернизацията на българската армия се обвързва с подкрепата за Украйна.

„Възможно е и да получим изгодни условия, които да дадат възможност за освобождаване на МИГ-29, които да се предоставят на Украйна, а срещу това да поискаме материална подкрепа, вкл. и финансова, с която да плащаме лизинга за бъдещите самолети“, допълни още Ноев.

Според него предложението за България във всеки случай не е самолети „Грипен“ и допълни: „Смятам, че би било реалистично да се очаква, че би имало предложение в рамките на 6 месеца от решението нашите пилоти да летят на тези самолети.“

„Когато имаме депутати, които смятат, че на България не ѝ трябва въоръжение, защото имат социални програми – това е неправилно противопоставяне. Ако нямаме армия, какви социални програми? 2% от бюджета са малко – превъоръжаването на армията ни е толкова изостанало“, добави Ноев.

„Не отправям обвинения към правителства – това е проблем и на нашето общество. То трябва да разбере, че кухият патриотизъм, тупането по гърдите и пожелателното мислене за отбраната е много вредно“, каза още той.

На въпрос относно евентуален риск от атака на „Турски поток“, той заяви: "Частта от „Турски поток“ под Черно море е руска, а частта през българската територия е наша. И до ден днешен руски оперативни групи извършват взривове – срещу тях няма повдигнати обвинения. Риск съществува и от авария – аз не мога да оценя риска, но когато службите ни за сигурност са неуверени, ние можем да очакваме всичко."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст