Брюксел иска газов ценови таван и за Великобритания и Швейцария

пазари

Доста държави от Европейския съюз настояват за въвеждането на ценови таван на природния газ, използван за генериране на електрическа енергия. Брюксел обаче предупреждава, че подобна мярка не трябва да повишава потреблението или да субсидира електроенергията за чуждестранни потребители. 

Европейската комисия изложи своите опасения преди ключовото съвещание на министрите на енергетиката на ЕС в Люксембург на 25 октомври, на което те трябва да обсъдят темата и да се опитат да формулират следващите си стъпки, въпреки че вероятно ще минат седмици докато се вземе окончателно решение. Засега все още няма правно предложение за ценовия лимит и дебатите по-скоро ще са по принципа на работата му, както и за потенциалните негативни ефекти от него.

Според Брюксел действието на подобен ценови таван ще трябва да бъде разширено и до едрите вносители на енергия Великобритания и Швейцария. В противен случай ЕС ще трябва да изнася електричество на по-висока цена отколкото в рамките на общността, което е забранено от ред международни споразумения с партньорите, твърди добре информирано лице. ЕК е разпространила мнението си под формата на документ, обобщаващ разходите и ползите от подобен лимит.  

Таваните на газовите цени са в центъра на политическия дневен ред на Стария континент, чийто правителствата полагат усилия да овладеят безпрецедентната енергийна криза, предизвикана от орязаните доставки на синьо гориво от Русия – най-едрият бивш доставчик за Европа. През миналата седмица лидерите на ЕС постигнаха съгласие да продължат с пакет от мерки за намаляване на набъбващите сметки за природен газ и енергия, които напомпват инфлация и заплашват да тласнат блока в рецесия, която се очертава като все по-вероятен сценарий.

Мнозинството страни-членки на общността настояват за таван на газовите цени на едро, докато по-малка група иска лимит за газа, използван за генериране на електрическа енергия, подобен на модела, който вече прилагат Испания и Португалия.

За да влезе в сила, евентуалният ценови лимит на синьото гориво трябва да бъде предложен от Брюксел и след това да бъде одобрен от държавите от ЕС – процес, който ще отнеме няколко седмици. Първата стъпка ще е министрите на енергетиката да постигнат споразумение за регулацията, предложена от ЕК на 18 октомври, и да проправи пътя за пазарни интервенции. Това би могло да се случи на извънредно съвещание, очаквано към края на ноември. До тогава Брюксел има мандат да представи друго предложение за ценови таван, което отново ще бъде изпратено до страните членки и те имат право да нанасят промени. По оценка на дипломати, не е възможно да се приложат и двата типа лимити едновременно.

ЕК информира държавите от блока, че при евентуален по-тесен лимит те ще трябва да субсидират своите централи на газ, за да покрият разликата между актуалната цена на базовия газов индекс на нидерландската виртуална борса TTF и на целевата стойност за генериране на енергия.

Противно на механизма, въведен на Иберийкия полуостров, анализираният от Брюксел инструмент не включва централите на въглища. Субсидията не само ще трябва да свали цената, на която газовите централи продават електрическия ток на пазара, но и да понижат цялата клирингова цена, намалявайки приходите на обектите, генериращи ток от други източници. Някои страни-членки предлагат въпросната държавна помощ да ограничи газовата сметка до еквивалентната на TTF котировка от 100-120 евро за мегаватчас, посочва Брюксел.

Разходите за такъв ценови таван ще зависят от броя на газовите централи в отделните държави от общността. Онези, които разчитат на това гориво за производството на електрическа енергия, като Германия, Нидерландия и Италия, ще трябва да похарчат повече за необходимите субсидии. Докато други, внасящи енергия, генерирана от природен газ, ще спечелят от системата, като най-много от нея ще се облагодетелства Франция. 

За да анулира разликите, ЕС ще трябва да създаде механизъм за преразпределение на разходите за ценовия лимит съобразно печалбите, които носи – трудна задача, предвид липсата на надеждни статистически данни и политическите предизвикателства.  

Брюксел обяви, че е започнал да работи и по по-структурна и дългосрочна мярка за премахване на връзката между цените на природния газ и на електричеството, за да се разделят енергийните котировки от силно неустойчивите газови пазари и да се прехвърлят печалбите на производителите на енергия от възобновяеми източници до потребителите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст