ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Четири учебни заведения у нас с награда от Мария Габриел

Парламент Мария Габриел

Обединеното детско заведение „Радост“ – Бургас, Основното училище „Хр. Смирненски“ от Хасково, професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ от Видин и професионалната гимназия по химични технологии и биотехнологии "Мария Кюри“ от Разград са българските лауреати през 2022 г. на Европейската награда за иновативно обучение.

Преди връчването на наградите българският еврокомисар Мария Габриел обяви, че насърчаването на творчеството, приобщаването и устойчивостта в училище са в основата на наградата. Тя добави и че това са теми, свързани с инициативата „Нов европейски Баухаус“.

Наградата е не само признание за труда на учителите – днешните будители. Целта е да привлича млади хора в професията и да дава възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците да разгръщат творческия и иновативния си потенциал, продължи еврокомисар Мария Габриел.

Тя за втора поредна година връчва наградата в Брюксел, която е създадена по нейна инициатива и цели признаване на труда на учителите и привличане на повече млади хора към професията. Всяка година наградата има различен тематичен акцент.

Темата на тазгодишното издание е „Да учим заедно, да насърчаваме творчеството и устойчивостта“ и е тясно свързана с инициативата „Нов европейски Баухаус“.

С Европейската награда за иновативно обучение се отличават иновативни учители и училища от 29 държави, участващи в програма „Еразъм+“. Отличията са в четири категории: образование и грижи в ранна детска възраст, начално образование, средно образование и училища за професионалното образование и обучение. Подборът на носителите на наградите е осъществен от националните агенции по „Еразъм+“. 
Темата за 2023 г. ще бъде „Образование и иновации“. Важно е да проучим ролята на изкуствения интелект върху образователния процес и как новите технологии могат да подкрепят образованието“, заключи Мария Габриел.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст