ЕСПЧ ни е одрало с 22 млн.лева обезщетения за 25 години

ЕСПЧ

България е платила 22 257 859 лв. обезщетения по дела в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от 1997 г. до началото на октомври 2022 година, разкри служебният министър на правосъдието Крум Зарков на конференция, посветена на 30 години от членството на България в Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) в София.

От първото решение на ЕСПЧ по делото „Луканов“ от 1997 г. до началото на октомври т.г. спрямо българската страна съдът е постановил около 1500 съдебни акта, каза министър Зарков. От тях 754 дела са осъдителни решения поне по едно нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Общият размер на присъдените от ЕСПЧ и платени от държавата ни обезщетения за неимуществени и имуществени вреди е 22 257 859 лв. за този период. До момента 628 решения и определния за одобряване на приятелско споразумение са напълно изпълнени, както спрямо жалбоподателя, така и след приемане на общи решения за предотвратяване на бъдещи нарушения, отбеляза министърът.

Зарков изтъкна, че през годините тези решения са дали тласък на редица успешни реформи в национален план, работата, по които продължава и днес.  

Във връзка с реформите, насочени към подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и справянето с пренаселеността в тях, Зарков посочи, че Министерството на правосъдието и служебното правителство са направили много, за да започне реално изграждането на нов затвор по съвременните стандарти. 

Крум Зарков отчете, че България продължава да е сред държавите с най-голям брой неизпълнени решения. В процедура на изпълнение пред Комитета на министрите на Съвета на Европа се намират около 170 решения по български дела. Проблемите по някои от тях не намират своето разрешение вече над 15 години, отбеляза министърът. Наказателно-процесуалният кодекс и Законът за съдебната власт, с които се поставят някои от тези въпроси, нерешавани от 15 години, бяха оценени и от Венецианската комисия, която вчера публикува своите официални становища, посочи Зарков. Работим по тях, ще представим качествени законопроекти на вниманието на новото Народно събрание, каза още той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст