От БСП продължават да се оправдават за избора на Рашидов

Корнелия Нинова

Подкрепата за Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС за председател на Народното събрание и общата теза по въпроса за хартиената бюлетина не могат да са повод за коалиция. Това увери депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски.

"Всички се насочват към партиите, които избраха председателя на Народното събрание. Но никой не си задава въпроса или си го задава, но не стига до отговора – защо се стигна до тази ситуация? Три дни българският парламент не можа да излъчи председател. Партиите, които бяха подредени вследствие на изборите – имаха мнозинство. В крайна сметка трябваше да се подходи по някакъв принцип. А той е разписан от българските велики народни представители – само за първия ден най-възрастният от нас да води първото заседание. Но три дни виждахме как се коват пирони в ковчега на парламентаризма. И трябваше да сложим край на това. Трябваше да покажем, че парламентарната демокрация ни е по-важна и от партийната, и от идеологическата. Затова намерихме обединение около обща кандидатура. И това не е никакво отношение спрямо бивши партньори или бившата опозиция. Това е реалната ситуация. Ситуацията по избора на председател на Народното събрание беше патова." Така депутатът коментира пред NOVA появилите се твърдения, че ПП вече са бивш партньор на БСП след гласуването за председател на парламента.

На въпрос би ли могла да бъде сформирана така наречената тематична коалиция на хартиената бюлетина, заради съвпадението на мнението на социалистите с това на ДПС и ГЕРБ по въпроса за гласуването с хартиена бюлетина, Свиленски отговори, че "това са абсолютни глупости". "Това, че гласувахме с ГЕРБ, ДПС и "Български Възход" за избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, не може да прерасне в коалиция. Този формат на подкрепа го имахме и в предишния парламент, но не гласувахме нито за смяната на Никола Минчев, нито за вота на недоверие. Това изобщо не може да бъде тема за коалиция", подчерта той.   

Социалистът коментира и ситуацията с мандатите. "Първият мандат към момента върви неуспешно. Вторият мандат – вероятно ще се получи същото. Дай Боже, колегите от ПП да успеят да намерят мнозинство, но ме съмнява това да се случи. Така стигаме до третия мандат. БСП като политическа партия взе решение мандат на ГЕБР, ДПС или "Възраждане" – няма нито да гласуваме или подкрепим", обясни той.

По думите на Свиленски изборът е на президента на кого да връчи третия мандат. "Остават три възможни – БСП, ДБ и "Български възход". Предполагам държавният глава ще направи консултации сред партиите – на кого биха дали подкрепа. Всяка партия застава пред мандатоносителя с програмата си. Ако нашите приоритети бъдат отбелязани в това управление, ако то наистина иска да се пребори с корупцията, да повиши жизнения стандарт, да защити доходите на гражданите – ние нямаме основание да хвърляме държавата посред зима в избори”, категоричен е депутатът. И допълни: "Ние ще преговаряме върху програмата. Ще подходим по същия начин, както предишния път, ако ни предложат мандат"."

Междувременно пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова също обясняваше какви са били мотивите за подкрепата на Рашидов. "Подкрепихме Вежди Рашидов, за да извадим България от евентуална много тежка криза. Той не е избран като представител на една партия. Избрахме го, за да не блокираме държавата", увери тя. И добави: "Потвърждавам отново, че няма мнозинство. Няма коалиция с ГЕРБ, ДПС и "Български възход". Ние няма да приемаме такова правителство."

Нинова на свой ред също обвини бившите си коалиционни партньори от ПП в сговор с ГЕРБ, но по друга тема. По думите ѝ в 48-ото Народно събрание се говорило вече за "коалиция на войната" – ГЕРБ, ДБ и ПП, които ще искат да внесат предложение за военна помощ за Украйна. Същевременно обясни, че с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ги свързват борбата с корупцията и промяната в съдебната система. "Тук сме на една позиция. Ако ДБ поставят като условие износа на оръжие към Украйна, няма да сме съгласни. За нас това е риск. Мирът е по-важен. Предполагам, че ще има плаващи мнозинства, което означава политическа нестабилност. Би трябвало бюджетът да ни обедини. Тук всички сме категорични, че е необходимо", каза още лидерът на левицата. Тя очаква очаква и по законите, свързани с  Плана за възстановяване и устойчивост, да има по-голямо мнозинство.

Нинова също коментира предложението на БСП за връщането на хартиените бюлетини: "Когато предложихме хартиените бюлетини, реакцията беше направо истерична. Буди съмнение. Това ли е най-страшното – хартиеното гласуване. Навсякъде се шушука, че машините може да променят вота. Къде е проверката на машините, които изписаха "Дневникът е подправен"? Ние само за няколко знаем. Може да е имало и други. Машинното гласуване ограничава конституционното право. Ние искаме хората да имат избор, затова предлагаме смесено гласуване."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст