Предлагат 10 нови мерки за пътна безопасност в София

Задръстване пред мол Парадайз коли пешеходци трафик

Столичният общински съвет предлага пътните нарушители да могат да бъдат глобявани, като за заснемането на нарушенията се използват камерите за видеонаблюдение. Общинарите подготвят законопроект, който ще внесат в Народното събрание. Председателят на СОС Георги Георгиев заедно със зам.-председателят на Комисията по транспорт Зафир Зарков и Прошко Прошков, който е член на комисията, представиха предложените от тях мерки за пътната безопасност в София. "Важно е да се каже, че това не са стратегии, а конкретно изброени близо десет решения, които касаят най-сериозните проблеми, с които ние се занимаваме, а именно пътната безопасност", посочи Георгиев. По думите му проблемът с пътната безопасност твърде голям и сложен, че да може да бъде разрешен от една институция. "Затова е изготвеният от нас законопроект, с който общините да глобяват със собствените си камери. Той е готов и се обсъжда с колегите от групата ГЕРБ–СДС", допълни председателят на общинския съвет.

Стана ясно и че за 15 дни общо 2358 автомобила в София са се движили с превишена скорост. Най-високата засечена скорост е 154 км/ч.

Ето какво предлага от Столичния общински съвет: 

  • полагане на специална маркировка с по-голямо сцепление преди всички пешеходни пътеки;
  • допълнително осветяване;
  • обезопасяване на спирки на градския транспорт; 
  • поставяне на модулни пешеходни острови в средата на пътното платно на големи булеварди;
  • поставяне на нови ограничители, тип "бъмпери" за намаляване на скоростта;
  • оставяне на интелигентни радарни табла, визуализиращи моментната скорост на автомобилите;
  • закупуване на тестове за установяване наличието на наркотици или техни аналози;

"Искам общините да могат да глобяват за три основни нарушения. На първо място – превишена скорост, на второ – преминаване на червен светофар и на трето място – шофиране в забранена посока на движение. Само за две седмици имаме над 100 МПС-та със скорост над 100 км/ч. 160 км/ч е най-високата скорост“, каза Георги Георгиев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст