ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев започва консултациите за кабинет в сряда, първи са ГЕРБ-СДС

Румен Радев

Президентът Румен Радев кани в сряда първата политическа сила ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство. Държавният глава уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа.

"Очаквам съответно партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта някак си обсеби цялата дейност на Народното събрание. Един месец не можаха да съставят съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в скандали, което обезсили дейността му", каза Радев пред репортери.

По думите на държавния глава е особено важно да се направи всичко възможно и да се създаде необходимата среда в парламента, така че да се разгледа внимателно Законът за държавния бюджет и множеството закони, които чакат да бъдат приети, за да се постигне социални и икономическа стабилност. На въпрос как гледа на идеята за кабинет на малцинството, той отговори, че всичко зависи около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите, така че парламентът и правителството да работят. "Знаете, че кабинет на малцинството в България е изключително трудно", допълни той.

Според Румен Радев, реабилитирането на хартиените бюлетини означава драстично увеличаване на недействителния вот и връщане на сагата с многократно поправяните изборни книжа и протоколи. "Машинното гласуване допринесе съществено и изигра огромна роля за премахване на недействителните бюлетини, на сгрешените и подправяни многократно протоколи, а също така и за ограничаване на купения вот. Ако депутатите предлагат някакво по-ефективно решение, нека да го видим", каза той.

Във връзка с решенията за предоставяне на оръжия за Украйна Радев попита: "Това ли е най-важното в момента? Трябва да си даваме ясна сметка, че българската парламентарна политическа система върви към кризи. Начинът да се излезе от нея е да се върне доверието на българските граждани в парламентарната република."

Той обяви, че предоставянето на оръжие увеличава риска от въвличането на България във войната. "Призовавам към разум и отговорност, предоставянето ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия за дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност", подчерта държавният глава и попита хората, които предлагат да изпратим военна помощ на Украйна, дали някога биха хванали оръжие, за да защитават България. И добави, че силно се съмнява това да се случи. 

Президентът очерта и няколко важни приоритета около бюджета за 2023 година: да няма намаляване на социални плащания, заплати и пенсии; да не се допусне увеличаване на бюджетния дефицит; да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване. Според него е необходимо ефективно взаимодействие между правителството и Народното събрание.

Държавният глава участва днес в конференция "30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека", която се провежда под негов патронаж. По покана на Радеввъв във форума ще участва и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич. Конференцията, в чиято работа ще се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова,  поставя акцент върху ангажираността на българските институциите за защита правата на човека и предизвикателствата пред България като страна по конвенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст