ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само ефективни присъди ще озаптят “високата” корупция – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!!!!

Къщи за тъщи - пет години по-късно

Служебното правителство одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. Той разрешава създаването на специален орган, който да разследва корупцията по високите етажи. Какъвто и закон да бъде приет обаче, ако липсва морал и контрол, придружен от солени глоби и ефективни присъди, и от това начинание няма да има никакъв смисъл. Защото в нашия случай не става дума само за обикновена корупция, а и за узаконени корупционни хватки и похвати, които ощетяват държавата и обществото.

Лошите примери у нас са в изобилие, но последният фрапиращ случай е председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който си е купил луксозен имот с минерална вода за смехотворните 10 000 лева. Тази информация плъзна в публичното пространство във вторник (25 октомври) и е заслуга на колегите от сайта bird.bg.

Става дума за къща за гости в село Пчелин, община Костенец, която е купена през 2016 година. В обявата за продажба пише, че в двора има басейн с топла минерална вода (температура 38 градуса), изба за вино, уютна камина, подово отопление и външно огнище, подходящо за барбекю. Кой не би хукнал пеша натам, носейки исканите пари в задния си джоб? Всеки,

но малцина са богоизбраните, които ги спохожда подобно рядко щастие…

По принцип имотът няма разрешително за водоползване, което прави използването на минералната вода незаконно. В частност, става дума за "нещо, което е далеч по-голямо от декларираните в кадастъра 38 кв. м, но на съдия Чолаков това му се е видяло ужасно много и затова е декларирал далеч по-малка площ.

Самият шеф на ВАС коментира в отговора си към разследването, че сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните, а тя е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец. Ясно е, че масово купувачите в документите вписват по-ниска цена, за да платят по-малка такса, но това недопустимо за хора на толкова висок пост. Вместо да задават правилата, те показват как да се нарушават.

Най-фрапиращият пример обаче и до днес си остава скандалът „Къщи за тъщи“, кръстен на

трагикомичния случай с бивш директор на Фонд  "Земеделие".

Майката на съпругата му се води получател на евросредства и собственик на туристически обект в село Лиляново, но откакто проектът е отчетен и разплатен, тя не е посрещнала нито един случаен посетител. Инак гости – дал бог: роднини, приятели, колеги, началници, партийни дами и господа…

През 2019 г. стана ясно, че къщите за гости са 746, построили сме ги с над 103 млн. евро от т. нар. еврофондове, но половината от тях – 377 "бройки" – със сигурност са били "консервирани" единствено за лично ползване. От хора на високи държавни и партийни постове, уредили де що имат роднини и любовници с огромни суми, предназначени за създаване на поминък в селските райони и разкриване на нови работни места.

Важно е да се знае, че общо 456 от собствениците на тези къщи са минали между капките и няма да връщат пари, защото сроковете за контрол и евентуално налагане на санкции са изтекли. Осъдени по този случаи няма, но за сметка на това през юни Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) препоръча на европейския бюджет

да бъдат възстановени над 30 милиона евро по български проекти.

Също през 2019 г., бившият прокурор и шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев бе пратен от правителството на Бойко Борисов за консул във Валенсия. Той зае тази апетитна длъжност след тежък скандал с покупката на апартамент за необяснимо изгодна цена. Накрая се оказа, че освен всичко останало, на една обща тераса той си е построил свършено незаконно барбекю, нещо като лятна кухня и механа на открито. След което се сдоби с екзотичния прякор Пацо Терасата, но… какво от това?

Да не говорим пък за злоупотребите по програмата за реклама на вина, спиртни напитки и млечни изделия, произведени в България. ОЛАФ разкри, че

всичките 11 програми – на стойност 7 млн. евро

са били насочени само към едно дружество със седалище в Гърция, стойностите на проектите са били завишени, а дължимите суми не са били изплатени на изпълнителите. По този случай също няма осъдени.

Проблемът у нас не е, че липсват закони, а че моралът и контролът са оскъдни. Дори да избухне скандал, той е "чудо за три дни“. Нарушителите знаят това много добре и се възползват максимално от апатията на обществото.

Така че, приемането на закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности е добра новина, но в никакъв случай не е достатъчна. Поне докато не стане ясно какви ще бъдат санкциите за констатирано и доказано нарушение. Защото открай време очевидното си е било очевидно:

не може да се разчита на добрата воля на крадеца да се покае или да се засрами.

„Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество. Инхаус поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства“, коментира служебният премиер Гълъб Донев на днешното правителствено заседание.

Де да бяха само инхаус поръчките!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст