ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проблемът не е в машините, а във взимащите решения

Машина за гласуване на изборите

"Винаги съм бил против машинното гласуване по начина, по който се случва у нас. Едни и същи хора една година твърдят, че гласуването с машини е начинът за провеждане на избори, а друга година твърдят точно обратното. Това е неуравновесено политическо говорене, което показва, че тези хора не разсъждават, а търсят моментна изгода за партиите си. Машинното гласуване не е най-добрият вариант".

Това каза пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. И допълни, че не могат да се вземат решения на базата на политически изгоди.

"Проблемът не е нито в машините, нито в бюлетините, а в тези, които взимат решенията", подчерта той.

По думите му в България даваме на неизвестна група програмисти и на една частна фирма да ни решават проблемите.

"Основният мотив да не се произвеждат в целия свят такива избори е това, че процесът се дава в ръцете на силно ограничена група и гражданите не могат да следят и да проверят процеса. Процесът не е прозрачен и затова хората не го използват", обясни той.

Проф. Калинов допълни, че тепърва ще започнат проблемите с машините – те трябва да се поддържат, да се съхраняват, физически и морално остаряват.

Според него преференциалното гласуване е "измислена работа". "Не подкрепям никого" е безсмислена възможност", отбеляза още той.

"За истинска дискусия е необходим истински анализ, който се прави от експерти", подчерта проф. Калинов.

"Връзката между политиците и експертите отдавна е скъсана. Политиците ненавиждат експертите и почти никога не се вслушват в техните съвети", допълни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст