Санду: Енергийните ресурси се използват като оръжие срещу Молдова

Мая Санду Румен Радев

Енергийните ресурси се използват като оръжие срещу нашата държава и младата ни демокрация, заяви президентът на Молдова Мая Санду

Енергийните ресурси се използват като оръжие срещу нашата държава и младата ни демокрация. Това заяви президентът на Молдова Мая Санду след срещата си с българския държавен глава Румен Радев, провела се в Президентския дворец в Кишинев.

Мая Санду обяви, че страната се намира в енергийна криза, която е най-тежката от момента на обявяването на независимостта на страната. Тя приветства подписания по-рано днес договор за достъп и транспорт на природен газ чрез газопреносната система на „Булгартрансгаз“, под който подписите си положиха ръководителите на газопреносните оператори на двете страни.  

С това ще можем да диверсифицираме нашите източници на природен газ. Ще можем да съединим националната газопреносна мрежа с другите системи от Централна и Югоизточна Европа, каза още Санду. 

Единството на нивото на всяка държава, но и на целия Европейски континент е много важно днес, за да отговорим решително на войната на Русия срещу Украйна, каза още Мая Санду. 

Тя посочи, че Молдова подкрепя териториалната цялост на Украйна и не признава анексирането на нейни територии, определяйки това като незаконно. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST