ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стефан Янев оглави антикорупционната комисия в парламента

Откриване на 48 Народно събрание Парламент Стефан Янев

Парламентът избра ръководство и състав на част от постоянните парламентарни комисии. Стефан Янев от "Български възход" оглави Комисията по превенция и противодействие на корупцията. Първата политическа сила в парламента – ГЕРБ-СДС, оглави шест от 25 постоянни парламентарни комисии. Делян Добрев от ГЕРБ бе избран за председател на Комисията по енергетика, а за негови ще са Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната", Рамадан Аталай от ДПС, Драгомир Стойнев от "БСП за България" и Ивайло Мирчев от "Демократична България". Освен на комисията по енергетика, от ПГ на ГЕРБ-СДС поеха ръководството на комисиите по външна политика, отбрана, образование, контрол над службите за сигурност и Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. За председател на Комисията по външна политика бе избрана Екатерина Захариева. Нейни заместници ще са Венцислава Любенова от "Продължаваме Промяната", Ангел Георгиев от "Възраждане", Деян Дечев от "БСП за България" и Виолета Комитова от "Български възход". 

"Продължаваме Промяната" пое ръководството на комисиите по въпросите на Европейския съюз, по здравеопазването и тази по въпросите на електронното управление и информационните технологии. За председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз бе избрана Деница Симеонова. За заместник-председатели на комисията бяха издигнати Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС, Ализан Яхова от ДПС, Стоян Таслаков от "Възраждане" и Александър Николов от "Български възход". Здравната комисия в парламента бе поета от Антон Тонев. За заместник-председатели бяха избрани Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, Джевдет Чакъров от ДПС, Маргарита Генчева от "Възраждане" и Александър Симидчиев от "Демократична България". Калина Константинова пое ръководството на комисията по електронно управление и информационни технологии. За заместник-председатели бяха избрани Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС, Сезгин Мехмед от ДПС, Борис Аладжов от "Възраждане" и Божидар Божанов от "Демократична България". 

От ПГ на ДПС поеха ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и на Комисията по околната среда и водите. Хамид Хамид оглави вътрешната комисия. Негови заместници ще са Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Елена Стефанова от ПП, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Иван Иванов от левицата. Комисията по околната среда и водите оглави Станислав Анастасов. Заместници ще са Младен Шишков от ГЕРБ-СДС, Татяна Султанова от ПП,  Манол Генов от "БСП за България" и Георги Самандов от "Български възход". В сряда ДПС пък получи и председателското място в бюджетната комисия. За неин председател бе избран Петър Чобанов, за заместник-председатели – Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната", проф. Румен Гечев от "БСП за България" и Владислав Панев от "Демократична България" 

Депутатът от ПГ "Възраждане" Коста Стоянов ще ръководи Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Заместник-председатели ще са: Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната", Борислав Гуцанов от "БСП за България" и Йордан Иванов от "Демократична България". "Възраждане" ще ръководи и Комисията по политиките за българите извън страната в Народното събрание. За неин председател е избран Костадин Костадинов. Заместник-председатели ще са Илтер Садъков от ГЕРБ-СДС, Инна Иванова от "Продължаваме Промяната", Танер Али от ДПС и Елисавета Белобрадова от "Демократична България". Цончо Ганев от "Възраждане" беше избран за председател на Комисията по туризъм. Заместник-председатели са Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, Снежана Апостолова от "Продължаваме Промяната", Небие Кабак от ДПС и Христо Проданов от "БСП за България".

От "БСП за България" ще имат поне трима председатели на постоянни комисии. Това са Георги Гьоков, който оглави Комисията по труда, социалната и демографската политика. Георги Свиленски ще поеме ръководството на транспортната комисия, а Иван Ченчев – комисията по културата и медиите. 

Мартин Димитров от "Демократична България" бе избран за председател на Комисията по икономическа политика и иновациите. За заместник-председатели бяха избрани Даниел Лорер от "Продължаваме Промяната", Александър Иванов от ГЕРБ-СДС, Климент Шопов от "Възраждане", Петър Кънев от "БСП за България".  

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска 30 минути почивка, преди да гласуват състава на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. По думите му въпросната комисия е в тясно взаимодействие с комисията за младежта и спорта, но от "Продължаваме Промяната" не били номинирали неин председател. Вместо това в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта имало няколко кандидати за председател. 

След почивката обаче депутатите не можаха да изберат председател на спортната комисия. "За" номинацията на Радостин Василев от ПП гласуваха 93 народни представители, 84 бяха "против", а 42 – "въздържал се". Кандидатурата на Халил Летифов от ДПС подкрепиха 99 народни представители, 65 бяха "против", а 50 гласуваха с "въздържал се". От "Български възход"  изненадващо издигнаха номинацията на Даниела Дашева – дългогодишен спортен деятел, за председател на комисията. Но председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че това би нарушило принципа, който всички председатели на групи са договорили по време на председателски съвет за броя ръководни места на комисии, които получава всяка парламентарна група. По думите ѝ балансът, който е бил постигнат, все пак показва, че консенсус може да бъде намерен и съгласно него парламентарната група на "Български възход" има право на един председател на комисия, тъй като е и най-малката парламентарна група в 48-ото Народно събрание. Впоследствие от "Български възход" оттеглиха предложението. 

Без председател остана и Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Там депутатите гласуваха заместник-председатели. За заместник-председатели бяха избрани Евгения Алексиева (ГЕРБ-СДС), Васил Стефанов (ПП), Хайри Садъков (ДПС), Кремена Кунева (ДБ).

По предложение на ГЕРБ-СДС депутатите гласуваха отделно състава и ръководството на Комисията по земеделието, храните и горите. За председател от ПП предложиха Иван Христанов. За номинацията му гласуваха 71 народни представители, 64 бяха "против" и 93 се въздържаха. Неговата кандидатура не бе одобрена и от ПП поискаха нова почивка. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст