Започна срещата на Румен Радев с Мая Санду в Кишинев

Мая Санду (Ройтерс)

Започна срещата на българския държавен глава Румен Радев с президентката на Молдова Мая Санду, която се провежда в Президентския дворец в Кишинев. 

Двамата ще разговарят на четири очи, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. 

Сред темите, които се очаква да бъдат обсъждани, са възможностите за задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната.

Посещението на президента Румен Радев в Молдова се осъществява по покана на молдовската му колежка Мая Санду в годината, в която се отбелязват 30 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. 

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври.

В рамките на посещението си в Молдова президентът Румен Радев ще присъства на откриването на националния пресклуб на БТА, който вече е в една от сградите на Тараклийския университет. 

По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група.

Това е първата визита в двустранен план, след като Молдова получи на 23 юни 2022 г. статут на страна – кандидат за членство в Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST