Петър Чобанов: Бюджетът за 2023 година ще бъде приет

Парламент комисия по бюджет и финанси Петър Чобанов

Бюджетът за 2023 година ще бъде приет, независимо дали ще има редовно правителство, или ще продължи да управлява служебният кабинет. Това заяви председателят на ресорната парламентарна комисия Петър Чобанов и депутат от ДПС пред БНТ.

По думите му ситуацията, пред която е изправена България, е наистина сложна.

"Видяхме, че когато няма ясно изразено парламентарно мнозинство, когато няма кабинет, който носи отговорност за действията си и стои зад някаква конкретна програма за бюджета, тогава може да се случи така, че особено ако някои от партиите подходят по-безотговорно и разчитат, че вече са в предизборна кампания, може да се случи така, че да натоварим бюджета с излишни разходи и да се стигне до този вариант", коментира Петър Чобанов.

Според него този вариант на бюджета е проекция на това, което се е заложило основно от действащото правителство начело с "Продължаваме Промяната" в бюджета за 2022 година. "И когато продължим тези мерки, остойностим ги, това, което получаваме като дефицит, са тези над 11 милиарда лева и като дълг над 15 млрд. лв., и то за съжаление тези 15 млрд. лв. рискуваме да се повторят като дълг при всяка една от следващите 3 години, тоест да достигнем до едни наистина неустойчиви дългови нива, които на практика няма откъде да вземем с оглед на развитието на лихвените проценти", коментира Петър Чобанов.

Той поясни, че към момента се разглежда по-разумният вариант за удължаване на действието на тазгодишния бюджет. "Но си даваме срок изрично, че когато вече имаме възможност да се състави редовно правителство, тогава ще бъде приет и бюджет за следващата година. Тоест този срок, който го има в закона – 31 октомври, да го отсрочим с няколко месеца, за да може тогава, когато има редовно правителство, да приемем бюджет", каза още Петър Чобанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст