ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България може да приеме двойно повече туристи от Полша

планина

България заема трето място на полския туристически пазар с дял около 8.8% след Турция и Гърция. От друга страна, полските туристи, посетили страната ни за периода между януари и август тази година, са около 270 хил., което представлява ръст от 53% спрямо същия период на миналата година. Данните за броя пътници, кацнали на морските ни летища, показват, че „Летище Бургас“ е обслужило повече туристи от Полша през тази година, отколкото през предпандемичната 2019-а.

След успешния летен сезон 2022 за българо-полския туризъм и след проведени разговори с представители на браншови организации в сектор туризъм, Министерството на туризма взе решение да организира серията от срещи в Полша. В инициативата активно се включиха и от Алианс Българско Черноморие с неговия председател Франк Кванте.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в серия двустранни срещи на туристическия бизнес в Полша. В тях се включиха представители на българския туристически сектор, като се проведоха двустранни българо-полски бизнес срещи в градовете Вроцлав, Катовице, Краков и столицата Варшава.

Целта на тези срещи бе извеждане на бизнес отношенията в туристическия сектор между България и Полша на следващото ниво и укрепване и развитие на връзките между представителите на бизнеса от двете страни.

Във всяка от локациите бяха организирани двустранни срещи между българските туроператори и хотелиери и полски туроператори. В срещата във Варшава активно участие взе Маргарита Ганева, посланик на България в Полша.

Участващите в тези срещи български компании проведоха работни разговори с близо 100 свои полски потенциални партньори. Предложенията на българския бизнес, с фокус главно върху морските почивки, бяха посрещнати с интерес. Местните представители, от своя страна, изразиха надежда, че България ще бъде представяна все по-често с възможностите за туризъм през всички годишни времена, като особен интерес, освен зимните почивки в ски курортите, бе проявен за планински туризъм, велосипедни турове в планините и СПА туризъм.

В крайна сметка всички участници в срещите споделиха мнението, че при съществуващия капацитет, България би могла да приеме през 2023 г. двойно по-голям брой туристи от Полша.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст