ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лекари от болница “Чирков” поставиха изкуствено сърце на 35-годишен мъж

изкуствено сърце

Лекари поставиха успешно изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване. Операцията е извършена в университетската болница „Проф. д-р Александър Чирков“. Тя дава възможност на пациента да чака за сърдечна трансплантация, която е най-добрият начин на лечение в този случай, но липсват донори.

Когато човек със сърдечно заболяване не може вече да се лекува с медикаменти, той има нужда от ново сърце. Ако няма вариант за трансплантация, лекарите поставят изкуствено като временно решение, разказа проф. Димитър Петков – ръководител на екипа, извършил операцията на младия мъж. По света има случаи на хора, преживели 17 години с такова устройство.

"Тук, в България максимумът, който имаме досега, е, имаме пациенти на 6 години, които продължават да бъдат на изкуствено сърце и чакат донорска ситуация, за да бъде експлантирано това сърце и да се постави нормално друго човешко сърце", обясни той.

Животът с изкуствено сърце е активен. Най-важно е да се приемат нужните лекарства, каза още проф.Петков.

"Могат да карат кола. Даже имахме едно момче, което мотор караше. С изключение на тежка физическа работа, абсолютно всичко могат да изпълняват и да се ресоциализират напълно в обществото", допълни той.

Проф.Петков очаква неговият пациент да се възстанови напълно в близките един до три месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст