ООН, Турция и Украйна с план за движението на 16 кораба със зърно

кораб зърно износ

ООН, Турция и Украйна са съгласували помежду си график за движението на 31 октомври на 16 кораба със зърно, които се намират в турски води, съобщи Ройтерс. Това става ден след като Русия прекрати участието си в споразумението, което през юли направи възможен износът на зърно и храни от украинските пристанища, прекъснат след руската инвазия през февруари. В съобщението на Съвместния координационен център се казва още, че трите делегации са се договорили още в понеделник да бъдат осигурени инспекции на 40 кораба, идващи от Украйна. Руската делегация е била информирана и за двата плана.

В съответствие с процедурите на центъра, всички участници ще координират своите действия със съответните военни и други власти, за да осигурят безопасното преминаване на търговски кораби в рамките на инициативата "Черноморската инициатива за зърното".

По последна информация шест кораба, превозващи над 186 000 тона зърно и други хранителни продукти, са напуснали днес украинските пристанища Южни, Черноморск и Одеса, но все още не са влезли в морския хуманитарен коридор. Корабите трябва да се насочат към Нидерландия, Великобритания, Алжир, Джибути, Египет и Турция.

Повече от 200 товарни кораба са практически блокирани вследствие от отказа на Русия да изпълнява споразумението за износ на зърно от украинските пристанища, съобщиха от Киев. Около половината от плавателните съдове са празни и очакват достъп до Одеса след инспекции. Другите са или блокирани в пристанищата, или са ги напуснали, но също очакват инспекции.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш и турският военен министър Хулуси Акар се заеха днес (31 октомври) да преговарят с Москва и Киев за повторно деблокиране на износа, но според търговски консултанти, цитирани по-рано днес от Ройтерс, доверието в тези дипломатически усилия не е голямо и се очаква в понеделник цените на пшеницата на международните пазари да скочат с 5 до 10%.Турският министър на отбраната е поискал от украинския си колега Олексий Резников и от руския – Сергей Шойгу да се въздържат от провокации, които могат да се отразят негативно на изпълнението на споразумението. 

Москва оправда решението си да се откаже от договореностите за износа на храни с атаката по базата на руския Черноморския флот. От руското Министерство на отбраната заявиха че поне един от морските дронове, използвани при атаката, е минал през така наречения "зърнен коридор" и дори е вероятно да е бил пуснат от един от цивилните плавателни съдове, плаващи по коридора. В отговор украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини руското ръководство, че продължава да си играе с глада на милиони хора по света и подчерта, че взривовете в Севастопол са били на 220 км от коридора за корабите със зърно.

Руското решение за прекратяване на участието в договорената със съдействието на ООН зърнена сделка с Украйна е възмутително, заяви пред репортери президентът на САЩ Джо Байдън. Той нарече решението "напълно възмутително" и подчерта, че то ще доведе до повече глад. "Няма никакво основание в това, което правят. ООН договори тази сделка и това би трябвало да е краят на този въпрос", каза американският президент пред репортери в щата Делауер.

Руският посланик във Вашингтон разкритикува САЩ за, както той каза, неверните твърдения за решението на Москва да прекрати участието си в постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за износа на зърно през Черно море, предаде Ройтерс. "Реакцията на Вашингтон на терористичното нападение на пристанището в Севастопол е наистина възмутителна", заяви посланик Анатолий Антонов в "Телеграм". "Не видяхме някакви признаци на осъждане на безразсъдните действия на киевския режим", отбеляза той. "Всички индикации, че британски военни специалисти са замесени в организирането на масирания удар с дронове, са пренебрегнати", допълни посланикът.

Великобритания отхвърли твърденията на Русия като лъжливи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст