От ПП потвърдиха пред Радев, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ

Президентство консултации с Продължваме промяната ПП Румен Радев Кирил Петков

Президентът Румен Радев проведе консултации с представители на втората по големина политическа сила – "Продължаваме промяната". Срещата на "Дондуков" 2 е в рамките на консултациите, които държавният глава провежда, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. На срещата от ПП потвърдиха, че няма да подкрепят мандат на първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. А Радев изрази съгласие, че не може да има правителство на всяка цена.

"Отново избирателите не заложиха на една политическа сила и това явно е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на решения. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена – рожба на задкулисни и безпринципни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", заяви президентът. Той попита представителите на ПП около какви идеи биха търсили обединение и подкрепа и от кого, ако се стигне до това да им бъде връчен вторият мандат.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори, че от партията му ще бъдат водени изцяло от два принципа във взимането на решения. "Първият е да можем да решим максимално голям брой реални проблеми. Заявили сме 16 политики в четири сфери – удължаване подпомагането на българските семейства, виждаме като огромна важност вдигането на минималната работна заплата, защото това са семействата, които са най-уязвими от инфлацията. Продължаваме с политиката за подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, имаме и доста сериозна програма за бизнеса", каза той. От ПП са категорични, че ще направят всичко, което зависи от тях, за да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще продължат с изготвянето на антикорупционен закон и съдебна реформа. Няма обаче да подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС. "Вторият принцип е принципът на спазването на обещанията. Българският народ трябва да очаква от всички политици обещанията им да не се обръщат след изборите. Ето защо ние заявяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя за тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат, защото това би било измятане от обещанията, които дадохме на над половин милион българи", категоричен е Петков.

Радев припомни за срещата с представителите на ПП преди една година, когато връчи мандата на формацията в качеството ѝ на победител на изборите. Тогава държавният глава предупреди, че статуквото ще потърси реванш, ако новото тогава правителство през първите си 100 дни не направи решителни реформи за демонтаж на неуспешния управленски модел. "Сега, ако наистина сформирате правителство, по какъв друг начин ще подходите, за да имаме наистина промени в правосъдната реформа, защото там нещата забуксуваха? А е ясно, че ако нямаме ефективна борба с корупцията, укрепена държавност, върховенство на правото, всички други политики рано или късно се провалят", попита президентът. 

Другият съпредседател на ПП Асен Василев отговори, че е започнал реванш на статуквото, срещу което не само съдебната система, но и службите за сигурност не са противодействали адекватно. Той напомни, че избирателите са отредили на партията му ролята на опозиция. Все пак ако се стигне до втория мандат, от ПП уверяват, че направят редица реформи. И то не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може да  се противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството, да има възможност да се открива и подава информация към съдебната власт за всички случаи на корупция.

Държавният глава на свой ред каза, че усилията трябва да се насочат към прокуратурата, където отиват сигналите за корупция. Той също така отправи критика към Василев по повод доставките на азерски газ. Той вметна, че първоначално новите доставки не са били на добра цена. А тя била договорена от служебния кабинет.

Василев заяви, че кабинетът "Петков" е успял да управлява България в много трудна ситуация и да постигне едни от най-добрите в Европейския съюз икономически резултати. Подчерта, че икономическият ръст миналата година е 7,6%, а тази година е 5% за първото полугодие. Това по думите му се се дължи на факта, че нашите бизнеси са успели да се справят добре. И благодарение на подкрепата за електроенергията и на антиковид мерките българският бизнес не е изгубил работни места и конкурентоспособност, а дори я е увеличил на фона на тежката ситуация. 

Петков също подчерта, че отговорността за правителство е на ГЕРБ-СДС в качеството им на победител на вота: "Не става с лозунги и медийни изяви, а с много работа и събиране на консенсус." А Василев добави, че не става и с контактьори, тъй като позицията "контактьор" не съществува в българския политически живот.  Думите му бяха по повод контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси, която от ГЕРБ назначиха, за да преговаря с партиите в 48-ото Народно събрание в търсене на допирателни за съставяне на кабинет.

След срещата с Радев от ПП не казаха нищо по-различно пред репортерите. Петков повтори намерението за 16-те политики. И увери, че партията му ще бъде "най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя". Според него така от ГЕРБ ще "имат лукса" да знаят по какви политики от ПП ще подкрепят бъдещо правителство и по кои не. Той повтори и тезата си за спазването на предизборните обещания. А Асен Василев добави, че е изключително важно да бъдат реализирани 16-те политики. "Призовахме президента служебното правителство да изпълни задължението си за Закона за публичните финанси и в Народното събрание да бъде внесен бюджет", сподели още Василев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст