Шанхайският “Дисниленд” затвори посетителите си заради COVID

Шанхай Дисни

Шанхайският "Дисниленд" се превърна в най-новото и атрактивно място, което затвори вратите си в резултат на стриктната политика на Китай срещу COVID-19, предаде Би Би Си.

Управата на парка буквално заключи посетителите си вътре и им съобщи, че няма да ги пусне да излязат, докато не представят отрицателен COVID-тест. 

Освен "Дисниленд" околните райони – като търговската улица, също бяха внезапно затворени малко след 11:30 местно време (3:30 GMT). Това изявление от страна на парка идва на фона на 10 случая на заразили се, за които бе съобщено в събота (29 октомври), информират от Би Би Си.

Противоречивата политика на Китай за нулев брой заразени с COVID-19 вече причини многократни блокирания на милиони хора, понякога и на необичайни места.

При внезапните акции със затварянията на немалко клиенти им се наложи да избягат от магазините – включително от клона на шведския мебелен гигант Ikea в Шанхай. Имаше случаи, когато служители панически напускаха работните си места, в опит да избегнат затварянето им в капан.

Има и нещо положително в клопката на "Шанхай Дисниленд". Тези, които ще останат затворени в парка заради положителен COVID-тест,  ще могат да използват атракционите, защото, както определят себе си от увеселителното градче – това е най-щастливото място на Земята, което трябва да радва хората въпреки всички обстоятелства.

Има публикувани видеоклипове в китайския сайт за социални медии Weibo, на които се виждат хора, втурващи се към входовете на парка след разпространеното съобщение. Но ги очаква разочарование –  те са вече заключени.

Правителството на Шанхай публикува съобщение в китайската социална мрежа WeChat, че всеки, който е посетил парка от четвъртък насам, трябва да представи три отрицателни резултата от COVID-теста в три последователни дни.

Не е посочена дата кога увеселителният парк отново ще отвори врати. От "Дисниленд" съобщават,  че билетите ще бъдат валидни шест месеца от закупуването им. А ако посетителите поискат, сумите за билетите им ще бъдат възстановявани. Спешното затваряне идва само два дни, след като паркът започна да работи с намален капацитет, за да се съобрази с COVID-мерките.

Това не е първият път, когато Шанхайският "Дисниленд" неочаквано затваря. Миналата година през месец ноември 30 000 души бяха хванати в капан, след като властите наредиха всички да бъдат тествани като част от проследяване на контактни на заразените. Почти три години, откакто в Китай съобщиха за първия си случай на коронавирус, властите в Пекин продължават да налагат резки и крайни мерки в опит да спрат всяко предаване на вируса.

Милиони хора в Китай са под 200 различни режима на затваряне към 24 октомври, тъй като страната с 1.45 милиарда население постоянно регистрира повече от 1000 нови случая на COVID-19 на ден. На фона на други огнища по света тези числа са относително малки.

Въпреки това, по-рано този месец китайският президент Си Дзинпин сигнализира, че няма да има облекчаване на политиката за така наречения нулев COVID – която има за цел да унищожи всички огнища. Той обяви, че това е "война на хората за спиране на разпространението на вируса". Настояването на китайското правителство гражданите му да се съобразяват с все по-непопулярната политика се дължи на факта, че икономиката продължава да търпи удари в резултат на пандемията. Китайският БВП спадна с 2.6% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо първото за тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст