ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британският банкер сър Евелин де Ротшилд почина на 91 години

Евелин де Ротшилд (Блумбърг)

Британският банкер сър Евелин де Ротшилд, който разшири семейната банка и съветваше покойната кралица Елизабет II по финансови въпроси, почина на 91 години, съобщи "Файненшъл таймс".

"Сър Евелин почина мирно [в понеделник] в дома си в Лондон след кратко боледуване", съобщи семейството във вторник.

Бизнесменът, който тренираше състезателни коне, посвети 42 години от кариерата си на семейната банка. Той председателстваше цялата група Rothschilds Continuation Holdings от 1982 до 2003 г.

През 1968 г. той е назначен за директор на френската банка de Rothschild Frères, а осем години по-късно става председател и главен изпълнителен директор на базираната в Лондон международна инвестиционна банка NM Rothschild, до 2003 г., когато ръководи сливането на френската банка на семейството и клоновете в Обединеното кралство.

NM Rothschild, сега британско подразделение на Rothschild & Co, увеличи общите си активи от 40 милиона лири на 4,6 милиарда по време на неговия мандат, се казва в изявлението от вторник. Той разшири броя на офисите си по света до повече от 50 от 15.

Ротшилд предаде управлението на семейния бизнес на братовчед си Дейвид през 2004 г., а преди четири години синът на Дейвид Александър стана седмото поколение, което ръководи 200-годишната група.

След пенсионирането си той се фокусира върху филантропията и EL Rothschild, семейната инвестиционна компания, със съпругата си Лин Форестър де Ротшилд, която го надживя. Сред приятелите на двойката бяха Бил и Хилари Клинтън и тя прекара една нощ от медения си месец в Белия дом.

Ротшилд, който е удостоен с рицарско звание през 1989 г. от кралицата за заслуги в банковото дело и финансите, е заемал множество длъжности в частния и публичния сектор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст