ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Български стартъпи ще работят с Bosch по проекти на групата

Бош стартъпи

Два са българските технологични стартъпи, които тази година за първи път ще участват в акселераторската програма за прохождащи стартъпи на Bosch – Bosch Startup Harbour. В България тя се реализира съвместно с Bosch.IO – глобалното подразделение на Група Бош за проекти от най-ново поколение в областта на Интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект (AIoT) и дигитализацията.

Програмата е създадена в Германия и вече четири години се развива успешно на немския пазар, но тази година тя отвори врати и за технологични стартъпи от други страни.

Bosch.IO започна да събира заявки от България за т.нар. Co-Innovation Track на програмата през август, като в него кандидатстваха над 20 стартъпа. Участниците преминаха през селекция. Общо три са избраните стартъпи в това направление, чрез което Бош помага на прохождащите компании да валидират бизнес идеите си чрез съвместна работа със специалистите на групата. Два от селектираните стартъпи са български, а един е германски.

Избраните стартъпи от България са Efemarai и QuarkXR.

Efemarai е основана през 2021 година от Свет Пенков и Даниел Ангелов, които се познават още от гимназията, а по-късно завършват заедно и университета в Единбург. Те създават платформа за тестване и подобрение на Machine Learning (машинно обучение) модели. Мисията им е създаването на надеждно ML решение, което да решава и предотвратява проблеми в различни индустрии по-бързо и по-ефективно.

QuarkXR е технологична компания, която работи в сферата на Аugmented Reality (добавена реалност), Virtual Reality (виртуална реалност) и Extended Reality (разширена реалност). Основана е през 2016 година и разработва изключително бърз софтуер за визуализация на големи и комплексни 3D модели в облака. Софтуерът им позволява преноса на моделите в близко до реално време към потребителите с помощта на AR/VR очила и в същото време постига висококачествено потребителско усещане. Стартъпът е официален партньор на Deutsche Telekom в сферата на 5G. QuarkXR работи още и с HTC, Nvidia и Dell.

Според Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България, българските стартъпи са изключително конкурентноспособни, мотивирани и най-вече дават голяма добавена стойност чрез решенията си, които разработват. „Много сме горди, че два български стартъпа ще участват в Bosch Startup Harbour. Това е страхотна възможност за тях да валидират бизнес моделите си, а за нас като Група също да подобрим и усъвършенстваме своите решения“, коментира Джукич.

Избраните стартъпи ще бъдат част от програмата в следващите четири месеца, като предстои да бъдат определени конкретните проекти, по които ще работят заедно с експертите на Bosch. В зависимост от постигнатите резултати, партньорството може да продължи и след завършването на програмата.

Досега в Bosch Startup Harbour участие са взели 35 стартъпа, разпределени в шест различни кохорти. Статистиката показва, че процентът на оцеляване на участващите в програмата стартъпи е 80 на сто след две години.

Bosch.IО е глобално подразделение на Група Бош за проекти от най-ново поколение в областта на Интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект (AIoT) и дигитализацията. Компанията подпомага дигиталната трансформация на Група „Бош“.

Към момента в Bosch.IО България работят над 240 технологични експерти с опит в целия спектър на софтуерните разработки. Компанията постоянно разширява своите компетенции, като има разнообразни проекти и продукти от embedded IoT разработки до cloud решения, предлага технологично и бизнес консултиране, UX и маркетинг, разработка на мобилни приложения, както и на цялостни решения за бизнеса и крайните клиенти.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст