Донев: Будителството е талантът да вдъхновяваш за добри дела

Президентство служебно правителство Румен Радев Гълъб Донев

Будителството е талантът да вдъхновяваш за добри помисли и дела. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в словото си по случай 1 ноември – Ден на народните будители.  "Будителството е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват за теб. Будителството е съзнаването, че със стореното днес, носиш отговорност пред хората утре", отбеляза Донев. Според министър-председателя днешният празник е и ден за отдаване на почит пред паметта на големите българи. Нека бъде и ден, в който насърчаваме младите българи в техните първи крачки като наши наследници, призова той. 

"Преди точно 100 години министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определяне на 1 ноември за Ден на народните будители. По стар стил това е денят на Свети Йоан Рилски – небесният покровител на българския народ. Сто години по-късно будителството продължава да е силата, с която просветители разпалват искрата за знание във всеки от нас", каза Донев. 

В сградата на Министерския съвет премиерът откри "Малък обеден концерт" с участието на Младежка филхармония "Пионер". Концертът е за всички работещи в правителствената сграда – служителите от администрацията на Министерския съвет, членовете на служебния кабинет и за конституционните съдии. За първи път в сградата на правителството се провежда подобна инициатива. Това се случва в годината, в която Младежката филхармония "Пионер" чества своята 70-та годишнина и отбелязва 110-ата от рождението на създателя на оркестъра и негов дългогодишен диригент проф. Влади Симеонов. Филхармония "Пионер" е един от първите младежки оркестри в света. Носител е на редица международни и български отличия, включително за сериозния ѝ принос за разширяването на достъпа на младите хора до култура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст