ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ поиска по-високи рискови буфери от БНП и “Дойче банк”

банки

Европейската централна банка въвежда по-високи капиталови изисквания на ред кредитори, между които и на "БНП Париба" и "Дойче банк", с мотив, че те са пренебрегнали предупрежденията да редуцират риска в примамливия бизнес на високорисковото кредитиране, твърдят запознати с въпроса лица. Френската и германската инвестиционни банки са сред шепата активни в тази сфера институции, което ги поставя на прицела на по-строгите разпреждания на ЕЦБ, допълват пожелалите анонимност източници. 

Основна цел на по-високата цена за упражняване на дейността, свързана с високорисковото финансиране, е да привлече вниманието на банковите мениджъри и няма особен ефект върху общите изисквания. Още повече, банките вече са вдигнали значително съответните капиталови летви.  

През последните години някои европейски кредитни институции се впуснаха да отпускат заеми на силно задлъжнели субекти, в повечето случаи – обект на поглъщане от фирми за частни капитали. Основният им мотив беше да се конкурират с американските компании във високопечелившата област, която им помага да привлекат и допълнителен бизнес. Това събуди опасенията на ЕЦБ още през 2017-а и растящите равнища на риска вкара сектора в неизбежна размяна на любезности с регулатора.  

Тези тревоги на надзорника станаха още по-актуални през тази година след като глобалните банки натрупаха над 2.4 млрд. щ. долара счетоводни загуби от високорисковите кредити през последните две тримесечия. Размерът на отрицателния резултат е спаднал леко при някои кредитори, по данни на агенция "Блумбърг". 

Засега ЕЦБ и "БНП Париба" не са излезли с официален коментар на твърденията на добре информираните лица. Говорител на "Дойче банк" пък е казал, че институцията не очаква "значима промяна" на изискванията за първокласния си капитал или "съществено отражение ърху бизнес-стратегията". Той е добавил, че кредиторът е намалил активността си в тази сфера "предвид съществуващите условия", но остава в бизнеса. Акциите на френската и на германската банка поевтиняха след публикуването на новината. 

Регулаторите по правило вдигат капиталовата летва, за да са сигурни, че банките имат остатъчно средства, с които да покрият потенциални загуби. Тази мярка цели също да откаже мениджърите от поемането на прекален риск, защото по-строгите изисквания намаляват обема на средствата, които да се използват в подкрепа на растежа или за дивиденти и обратно изкупуване на фирмени акции. ЕЦБ пък периодично предупреждава, че банките не обръщат достатъчно внимание на опасностите от високорисковите заеми. Членът на надзорния съвет на ЕЦБ – Елизабет Макол – посочи през септември, че рисковете от този бизнес "не се обхващат, разбират и управляват адекватно" от кредиторите. 

"Дойче банк", която и през миналата година бе натоварена с допълнителни капиталови буфери заради нискокачествените заеми, особено гласовито защитава "по-различното си мнение" за тази дейност. Банковият портфейл от високорискови кредити е бил в размер на около 5 млрд. евро в края на третото тримесечие и през този период институцията го е преоценила с грубо 110 млн. евро.

"БНП Париба" също е намаила пазарната оценка на нискокачествените си заеми през последните три месеца, но тя е била "много скромна" и далеч под американските партньори – с по-малко от 100 млн. евро.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст