ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ иска оставките на Демерджиев и на главния секретар на МВР

Парламент

От ГЕРБ поискаха оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и на главния секретар на МВР Петър Тодоров заради убития граничен полицай. Според депутата от ГЕРБ Даниел Митов било очевидно, че Демерджиев и Тодоров не са си свършили работата. Пред репортери в парламента той изтъкна, че допреди година и половина (по времето на кабинета "Борисов 3" – бел. ред.) подобни инциденти са били немислими. Сега липсвала координация между правителствата на България и Турция за контрола на миграционните потоци. Наблюдавал се и пик в трафика на наркотици. "Не знам дали си даваме сметка доколко е увеличен той и че МВР изобщо не си е свършило работата", изтъкна депутатът. 

"Голям проблем започва да става охраната по границата и не можем да направим нищо друго, освен да поискаме оставката на министъра, така се носи отговорност", каза той. И допълни, че в служебно правителство единственият, който може да освободи министъра, е президентът. В тази връзка Митов призова за сформиране на редовно правителство. 

Депутатът припомни как от ГЕРБ миналата година са предупреждавали за проблеми с мигрансткия натиск, но силовият министър в кабинета на Кирил Петков – Бойко Рашков, се занимавал с "всичко друго, но не и с това". Също така според Даниел Митов ремонтът на оградата по границата не бил работа на МВР. Той обвини силовото ведомство в бездействие спрямо проблема с нелегалните мигранти.

Искането на оставката на служебния министър Демерджиев е пресилено, защото проблемите по българо-турската граница не са резултат от неговата работа, коментира съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. "Ако вземем да разгледаме внимателно целия казус в дълбочина, трябва да си дадем сметка колко – 200 милиона мисля, че бяха похарчени за ограда и виждате какво е нейното качество. Така че сега от този криминален случай такива драматични искания да се правят е несериозно. Според мен Борисов, вместо да си зарови главата в пясъка от цялата тази история, според мен изпреварващо иска да избяга от отговорност."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст