ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Корнелия Нинова: Минималната заплата да стане 850 лева

Парламент среща Продължаваме промяната и БСП Корнелия Нинова

"Трябва да се търси съгласие между първо и второ четене на Закона за бюджета за 2023 година. За БСП е неприемливо да остане в същите параметри, особено в социалната част." Това заяви на срещата с ДПС Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата заяви, че предлагат минималната заплата да стане 850 лв., като така тя ще представлява 50% от средната. Размерът й се изчислява на този принцип според европейското законодателство и от много отдавна от БСП настояват минималната работна заплата да бъде 50% над средната, уточни бившият икономически министър. Нинова настоя парите за майчинството да следват увеличението на минималната работна заплата, така, както направил предишният кабинет.

Тя предложи и да се помисли за необлагаем минимум спрямо прага на бедност, който следващата година ще бъде 504 лева. Добави също, че според левицата ваучерите за храна не трябва да се пипат, защото това е добро достижение за работниците. Корнелия Нинова заяви, че имат и предложение за освобождаване от данък върху доходите на физическите лица специално за младите хора до 26 години. Също така настоя за таван на цените на енергоносителите и две степени на плащане – за бедни и богати.

"За нас е изненада, че служебното правителство предвижда понятието "енергийна бедност" да влезе в сила от 2024 година. Това абсурд – то до 2024 година кризата може да свърши. Ние настояваме за понятие "енергийна бедност", което да изработим заедно още сега – между първо и второ четене. И искаме да намерим начин да бъде финансирана тази част от обществото, която отговаря на тези критерии", обясни Нинова.

Другото, за което Нинова настоява, е прагът на бедност от 504 лева да влезе в сила не от 1 юли 2023 г., а още от 1 януари. "Защото тогава са най-тежките месеци – януари, февруари и март. Освен това, ако не се постигне съгласие за правителство – тези параметри ще останат чак до средата на годината. Това ще бъде изключително изпитание, особено за бедните, работниците, за възрастните и младите хора", предупреди Корнелия Нинова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст