ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Милиардери и милионери в САЩ притеснени от задаващата се рецесия

тъга

Джеф Безос, Илон Мъск и Кен Грифин алармират за задаващата се рецесия в САЩ, присъединявайки се към хор от изпълнителни директори, инвеститори и академици, прогнозиращи продължителен икономически спад в страната на неограничените възможности.
Финансисти милиардери като Карл Икан, Джейми Даймън и Чарли Мънгър също се подготвят за свиване на икономиката и скок на безработицата. Тези експерти препоръчват различни механизми за осигуряване на растеж –  включително чрез увеличаването на лихвените проценти на Федералния резерв, чрез които да се овладее високата инфлация, както и последствията от руско-украинската война и продължаващите блокади в Китай, които пречат на световната търговия.
Business Insider събра мненията на дванадесет авторитети в своята област, предупреждеждаващи за рецесия,

Джеф Безос, основател и изпълнителен директор на Amazon:

"Икономиката не върви добре. Процесите се забавят, ставаме свидетели на съкращения в много сектори. Реалностите показват, че ако в дадения момент не сме в рецесия, то вероятно съвсем скоро ще я изпитаме на гърба си. Поемайте възможно най-малко рискове. Надявайте се на най-доброто, но се подгответе за най-лошото. Възможните развития в американската икономика ви дават знак – "затворете люковете, идва буря".

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, SpaceX и Twitter:
"Вероятно – в рамките на година или две – ще има сериозна рецесия. Честно казано, предстоящата икономическа картина е ужасна, особено за компания като нашата, която е толкова зависима от рекламата в един несигурен икономически климат."

Кен Грифин, главен изпълнителен директор на Citadel:
"За да може Федералният резерв да се справи с инфлацията, ние трябва да се преборим безработицата да е някъде в диапазона от средно 4 процента. Трудно ми е да повярвам, че няма да имаме рецесия в този момент и че тя няма да продължи някъде до втората половина на 2023 година."

Чарли Мънгър, бизнес партньор на Уорън Бъфет и заместник-председател на Berkshire Hathaway:
"Мисля, че Федералният резерв е готов да посрещне малка рецесия, за да няма инфлация, която да не може да контролира. Това е, което Джеръм Пауъл и екипът зад него, трябва да направят. Те трябва да са като онзи човек на партито, който единствен не обикаля около купата за пунш с една единствена цел – да се напие."

Карл Икан, председател на Icahn Enterprises:
"Винаги, когато имате по-високи лихвени проценти, които са се променили, както в момента, вие имате обърната крива на доходност и ценни ​​книжа с доходност от близо 5 процента. Тогава ще имате рецесия. И мисля, че вече сме в рецесия. Има много неща, които трябва да се случат, за да обърнат тази тенденция."

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan:
"Има възможност да не усетим особено силно рецесията. Потребителите и компаниите са в много добра форма. Но има възможност и за нещо по-лошо, най-вече заради войната в Украйна, цената на петрола и други подобни реалности."

Дейвид Соломон, главен изпълнителен директор на Goldman Sachs:
"Като цяло, когато попаднете в икономически сценарий като този, в който е заложена инфлация, е много трудно да се излезе от него без забавяне на растежа. Съединените щати най-вероятно ще изпаднат в рецесия."

Джеф Гундлах, главен изпълнителен директор на DoubleLine Capital:
"Шансът за рецесия е 60% през следващите шест до осем месеца, а за 2023 г. бих посочил, че е повече от 80 процента."

Леон Купърман, главен изпълнителен директор на Omega Advisors:
"Комбинацията от затягане на мерките от страна на Федералния резерв, силния долар и цената на петрола, ще създаде рецесия през втората половина на 2023 година. Ние разширихме търсенето на стоки поради много неподходящи фискални и парични политики и в крайна сметка ще ни се наложи да платим цената."

Грег Йенсен, един от членовете на управителния съвет на Bridgewater Associates:
"Очакваме, че 2023 г. ще бъде времето на значителна глобална рецесия. Може би ще стигнем дъното на капиталовите пазари след шест, седем месеца. Вероятно и икономиката ни ще отбележи спад още около девет месеца след това.“

Нуриел Рубини, икономист от Нюйоркския университет, известен като "Д-р Мрачна съдба":
"Историята показва, че ще е мисия невъзможна да избегнем твърдото приземяване. Ще получите не само инфлация, не само рецесия, но и онова, което наричам – "Голяма стагфлационна дългова криза". Така че се очертава да е много по-лошо от 70-те години на ХХ век и вероятно да е също толкова зле, колкото по време на Световната финансова криза от 2007 – 2008 година."

Кен Рогоф, икономист от Харвард:
"Обърнете поглед към случващото се в света – ситуацията никак не е розова, а за Съединените щати е много трудно да се противопоставят на случващото се. Притеснявам се, че вероятността да трябва да се справяме със значителна рецесия никак не са малки."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст