ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На КОП27 склониха да обсъдят компенсациите за по-бедните

Самех Шукри

Делегатите на срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в Египет склониха да обсъдят дали богатите държави трябва да компенсират по-бедните, които са най-уязвими на въздействието на климатичните промени.

"Включването на тази точка в дневния ред отразява чувството за солидарност към жертвите на климатичните бедствия", обяви председателят на КОП27 Самех Шукри.

Миналата година в Глазгоу държавите с високи доходи блокираха предложението за създаване на орган за финансиране на загубите и щетите, припомня "Ройтерс". Тогава те предпочетоха да подкрепят нов тригодишен срок, в който да обсъждат финансирането.

С днешното решение за първи път в официалния дневен ред на КОП и в Парижкото споразумение се отделя внимание на неотложния въпрос за механизмите за финансиране, необходими за справяне със съществуващите пропуски при реагирането на щетите. Това коментира председателят на КОП27 Самех Шукри при откриването на пленарната сесия.

Точката беше приета в дневния ред на срещата КОП27, която продължава до 18 ноември, като все още не е ясно кога точно световните лидери ще преговарят по нея. Очаква се дискусиите да бъдат напрегнати, защото те ще са свързани със средствата за покриване на щетите, които по-богатите ще плащат на по-бедните, които принципно носят по-малка отговорност за емисиите, причиняващи затоплянето на климата.

"Дискусиите за загубите и щетите, които сега са в дневния ред на КОП27, няма да включват обсъждания кой носи отговорност и задължително трябва да изплаща компенсации, но се предвижда разговорите да доведат до вземане на окончателно решение не по-късно от 2024 г.", заяви Шукри.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст