ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП и ДБ настояват БСП да оттегли законопроекта си за бюлетините

Парламент "Продължаваме промяната" и  "Да България"

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" държат целият законопроект за промените в Изборния кодекс да бъде оттеглен. От ГЕРБ вече обявиха, че имат готовност да изтеглят своите предложения – за обществения съвет към Централната избирателна комисия, за район "Чужбина" и за заявленията за откриване на секции в чужбина. Промените бяха приети по време на среднощно заседание на правната комисия. Тя взе решение да няма многомандатен изборен район извън страната. Прие и при откриване на секция за гласуване в чужбина да са необходими 100 заявления, а не както досега – 40. Премахва се и Общественият съвет към ЦИК. ГЕРБ, БСП и ГЕРБ обаче държат на законопроекта, внесен от социалистите, а именно – връщането на хартиената бюлетина. "Ако "хартиената коалиция" оттегли среднощните си безумия, ние още днес ще влезем в залата", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на брифинг в парламента. "Още днес те могат да изтеглят своите предложения и заедно с обществените организации можем да стартираме този дебат отново. Заедно сме с "Демократична България", допълни той. И ДБ, и ПП декларираха още преди ден, че няма да влязат в залата, докато не се стигне до гласуването на промените в Изборния кодекс

"Министерският съвет на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини, не Мадуро, а Борисов избра тези машини. ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ ги избра", посочи съпредседателят на ПП в отговор на твърденията, че имало съмнения в работата на машините. "Нека да говорим за важните теми, няма да коментирам чувалите с лъжи, които чухме тази сутрин. Ние през цялото време искаме да говорим за бюджета и за решаването на реалните проблеми на хората, а БСП, ДПС и ГЕРБ избраха да отворят Изборния кодекс", подчерта той. По думите му фиксацията върху Изборния кодекс била за "подмяна на вота на българските граждани". "Искат да връщат измамите с хартиените бюлетини, да затворят Обществения съвет към ЦИК, който ги критикува, искат да превърнат тези машини в прости принтери. Реално искат да усложнят как българите в чужбина гласуват", счита Петков.

Съпредседателят на "Демократична България"  Христо Иванов посочи, че сериозен диалог може да се води при оттегляне на законопроекта. ДБ предлагат временна комисия за Изборния кодекс със срок на действие един месец. "Ако искате наистина да разговаряме и търсим решение – това е форматът. Всеки сам да си отговори на въпроса можем ли да реформираме изборния процес за една нощ, или на една седянка. Това може да произведе единствено взрив, не може да произведе доверие", коментира той.  "Не ни търсете за параванче", обърна се съпредседателят на ДБ към колегите си от ГЕРБ-СДС. Нека да видим дали ще подкрепят комисията, да има структуриран сериозен процес на разговор, призова той.

"Ако наистина имат някакво достойнство, ако наистина уважават своите избиратели, ако наистина искат да погледнат сериозно по този въпрос, трябва да подкрепят тази временна комисия, която да работи не между два и четири сутринта, на тъмно, а да работи за един месец пред очите на всички, с обществените и гражданските организации", каза още Кирил Петков. Според него всякакви други разговори са поредните фалшификации, манипулации и театър.

В отговор на изявлението на двете формации от БСП заявиха, че не приемат "диалог с ултиматум". Социалистите са категорични, че нямат намерение да оттеглят законопроекта. "Диалогът трябва да се състои тук", каза лидерът на левицата  Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в декларация от името на групата. По думите ѝ половината от българския народ иска да гласува с хартия, половината – на машини, затова било най-добре да им се даде избор. Според БСП има три важни въпроса за решаване в момента в парламента – бюджета за 2023 г., приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, разумни разговори за съставяне на редовно правителство с програма и перспектива. Най-важното си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и бедността, допълни Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст