ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Различията между най-големите 15 града в страната се задълбочават

Уникредит Булбанк пресконференция на тема "Тенденции при пазара на недвижими имоти 2022 година" Юлиан Влахов Кристофор Павлов Цветанка Минчева

Пазарът на недвижими имоти у нас е във възход, подклаждан от големия обем свободни пари в населението и достъпните кредити от банките. За повечето българи покупката на жилище е алтернативата на високата инфлация. Но пазарът на недвижими имоти в София е съвсем различен от този в останалата част на страната. Заедно с това различията между петнадесетте най-големи града у нас се задълбочават, пoĸaзвaт дaнните oт aнaлиз на пазара на недвижими имоти у нас, изгoтвeн oт „УниKpeдит Бyлбaнĸ“.
Данните за петнадесетте най-големи града у нас сочат за наличието на значителни и задълбочаващи се различия в достъпността на жилищата.
Най-недостъпни са жилищата в София и Варна, където едва десетте процента домакинства с най-високи доходи могат да си позволят жилище през 2021 година. В три града от петнадесетте най-големи – Пловдив, Бургас и Стара Загора, средно за страната жилище могат да си позволят 20% от домакинствата.

Само в един град – Пазарджик, жилищата са достъпни за 30% от домакинствата през 2021 година. Русе пък е единственият град от проучването, в който жилищата са достъпни за 40% от домакинствата.
В пет града – Сливен, Плевен, Перник, Шумен и Хасково, жилищата са достъпни за петдесетте процента домакинства с най-високи доходи, което автоматично означава, че жилищата в тези градове са достъпни за средното домакинство.

И накрая, в три от четирите най-малки градове в нашата извадка (Велико Търново, Добрич и Благоевград), жилищата са достъпни за 60% от домакинствата през миналата година, съгласно възприетия от експертите на "УниКредитБулбанк" начин на измерване по този показател.

Като правило колкото по-голямо е населеното място, толкова по-недостъпни са жилищата, отбелязват в анализа на банката. При нарастващи цени се наблюдава постепенно увеличение на различията между цените в големите и малките градове. 

Пазарджик е градът с най-недостъпни жилища сред градовете с население под 300 хил. души. Това вероятно се дължи на близостта му до втория най-голям град в страната Пловдив, което го прави близка алтернатива.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст