ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия: САЩ изпитват търпението на Северна Корея

Сергей Рябков

Русия обвини днес САЩ, че "изпитват търпението" на Северна Корея, изстреляла по-рано през деня междуконтинентална балистична ракета, която падна близо до Япония.

Докато Москва остава вярна на идеята за дипломатическо решение за Корейския полуостров, "САЩ и съюзниците им в региона. . . предпочитат различен път. . ., сякаш изпитват търпението на Пхенян", каза пред РИА Новости руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. "Следим ситуацията с безпокойство", добави той.

Същевременно той заяви, че Русия е готова на разговори на високо равнище относно стратегическата стабилност, ако Вашингтон е готов за това, предаде Ройтерс.

Рябков добави, че Русия не изключва нови контакти със САЩ след предстоящите разговори в Кайро относно договора за ядрените оръжия "Нов старт".  

Москва се надява да осъществи размяна на затворници с Вашингтон, която да включва осъдения на затвор в САЩ руски оръжеен търговец Виктор Бут, стана още ясно от изявлението на руския представител.

"Американците показват известна външна активност, взаимодействаме си на експертно ниво по канал, създаден специално за тази цел", каза Сергей Рябков. "Безспорно Виктор Бут е едно от обсъжданите лица и ние разчитаме на положителен резултат", допълни той.

"Надявам се, че перспективата (за размяна) е не само актуална, но и че наближава моментът за конкретно споразумение", каза още Рябков. 

Той заяви това ден след като руски медии съобщиха, че осъдената в страната за трафик на наркотици американска баскетболистка Бритни Грайнър е прехвърлена в наказателна колония, намираща се в руската република Мордовия. Поддръжниците на 32-годишната Грайнър осъждат нейното задържане, като го смятат за политически въпрос заради войната в Украйна и напрежението между Москва и Вашингтон.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст