ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шон Пен “даде назаем” статуетката си “Оскар” на Зеленски

шон пен володимир зеленски оскар

Холивудският актьор и режисьор Шон Пен, санкциониран от Русия за критики на войната й в Украйна, даде назаем своята статуетка "Оскар" на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещение в Киев във вторник, предаде Ройтерс.

"Това е просто символично, глупаво нещо – каза той, седнал до украинския лидер на церемониална маса и стиснал ръката му, за да подчертае думите си, докато помощниците му се усмихваха и смееха. – Когато спечелите, ми го върнете в Малибу."

Зеленски връчи на Пен, който прави документален филм в Украйна и направи третото си военно посещение от началото на войната, Ордена за заслуги заради укрепването на отношенията, подкрепата за териториалната цялост на Украйна и помощта за популяризиране на страната, съобщи президентската канцелария.

Видео показва как двамата мъже отиват да видят плоча с подписа на Пен, датирана от 24 февруари – датата на руската инвазия, и поставена в Алеята на храбростта, открита от Зеленски през август в чест на приятелите на Украйна.

Зеленски, бивш комик и актьор, каза по-късно във вечерното си видеообръщение, че Пен "прави всичко, за да ни помогне да съберем международна подкрепа", откакто посети украинската столица в деня на инвазията.

Алеята, каза той, е знак на благодарност към видни личности, които защитават свободата с украинците, но също така "напомняне на всички бъдещи поколения на нашия народ, че различни хора, сили и индустрии се обединиха за нашата победа".

Сред другите отличени от Зеленски бяха президентите на Европейската комисия, Латвия и Полша, министър-председателите на Чехия, Полша и Словения и Борис Джонсън, бившият британски премиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст