ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стефан Янев: Нека оставим ГЕРБ-СДС да работят на спокойствие

Парламент Вежди Рашидов

"Ние сме готови да водим диалог с първата политическа сила, на която ще бъде връчен мандат. Оттам нататък в персонален план на какво сме готови, ние нямаме отправени предложения, така че нека да не прибързваме да говорим неща, които може да са интересни, но не са реални."

Това обяви Стефан Янев, коментирайки връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник, 5 декември.

Той призова да се даде възможност на хората от ГЕРБ-СДС  да работят на спокойствие първо в собствената си група, а после и с другите политически сили. След това Янев уточни, че от "Български възход" досега не са канени да участват в разговори.

"Ние водим диалог, а ако има друга степен на договаряне – това е друга тема", добави Янев. На въпрос дали се притеснява да застане зад мандат на ГЕРБ-СДС, тъй като е обвиняван, че е част от мафията с хартиената бюлетина, лидерът на "Български възход" поясни, че не приема такъв тип обвинително говорене, което напоследък е характерно в медийното пространство и се е превърнало в национален спорт.

"Нормално е партиите да имат различни виждания по различните въпроси и по никакъв начин не искам да свързвам тематичните коалиции, които в един или друг момент се явяват по различни въпроси, с нещо, което е постоянно и би определило политиката и основния приоритет на дейност в този парламент в близките месеци. Така че според мен всички опции са отворени. В крайна сметка ние сме изпратени от българските избиратели да търсим диалог и взаимодействие и се стремим да правим това", обясни Стефан Янев.

Той добави, че ако има трети мандат, той по принцип се явява антикризисен и за него това означава "160 плюс" депутати – т.е. за него ще е необходимо максимално широко съгласие между партиите.

"В този момент България има нужда от правителство и българските граждани имат нужда да знаят, че има кой да застане и да носи отговорност и да решава проблемите, а не да се занимава с вътрешно-партийни проблеми, за каквито всъщност става дума при проблемите в Изборния кодекс", обясни още Янев. На въпрос дали се вижда като премиер с някой от мандатите, Янев отговори, че това не е негова детска мечта, че той е бил на този пост и знае какви са неговите отговорности и тежести, но така или иначе с него никой не е говорил по въпроса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст