ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът обяви ареста на Севделина Арнаудова за незаконен

Севделина Арнаудова

Административният съд София-град остави в сила решението на долната инстанция, според което заповедта за задържане на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е постановена при съществени нарушения на административно-производствените правила и е незаконосъобразна. Това става известно от решение на съда по жалба от Главната дирекция "Национална полиция" срещу определението на Софийски районен съд. МВР трябва да плати разноски в размер на 480 лева. Решението на съда е окончателно.

На 17 март бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани, а на следващия ден бяха освободени от ареста, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Впоследствие обжалваха пред съда полицейските заповеди, с които бяха задържани. Тази на Борисов беше отменена на две инстанции като незаконна. Процесът за ареста на Горанов тепърва ще се гледа от Административния съд. 

Разпореденото задържане на Арнаудова за 24 часа "не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", се посочва в решението на Административния съд. Според него в заповедта за задържане липсват "обективирани каквито и да било факти и обстоятелства, релевиращи наличието на конкретни обективни данни", че тя е извършила действия, които могат да се квалифицират като нарушение. Съдът допълва, че не става ясно въз основа на какви факти МВР е направило своето обосновано предположение за евентуалната съпричастност на пиара на ГЕРБ в извършването на конкретно престъпление.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст