В МЕ обмислят нова формула за енергийна бедност

пари

Нова формула, по която да се изчислява кои граждани имат необходимост от енергийно подпомагане, обмисля Министерството на енергетиката, съобщава БГНЕС. Ресорна е Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност (КЕЕЕБ) към МЕ, а членовете ѝ вече са постигнали консенсус около разбирането, че обхватът на мярката за енергийна бедност не трябва да бъде определена спрямо дела на разходите за енергия от дохода на домакинството.

Новата формула ще бъде по-сложна и предвижда от доходите на гражданите да се извадят разходите за енергия, и остатъкът да се сравни с официалната линия на бедност, определена и ежегодно актуализирана с решение на МС. Така ако получената разлика е по-ниска от линията на бедност, Комисията ще възприеме, че домакинството е енергийно бедно.

Това съобщава служебният енергиен министър Росен Христов в отговор на парламентарен въпрос.

Видът на жилището и осреднените показатели за неговата енергийна ефективност, както и броят на членовете в домакинството, тяхната възраст и/или здравословен статус и необходимата им обитаема площ също ще са от съществено значение за определяне на разходите за енергия. До момента площта на жилището не бе в критериите, определящи енергийната бедност. Според новата формула изчисленията ще се правят на база достигане на температура от 20 градуса в дома, като за семействата с деца градусите трябва да са повече.

Администрирането на процеса по оценка на домакинствата в положение на енергийна бедност, както и тяхното подпомагане, е предмет на държавна социална политика. В момента се води дискусия за това кое ведомство или институция да администрира и оценява линията на енергийна бедност на домакинствата. Общините са най-подходящи за тази дейност, смятат членовете на Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност. В дейността си по оценка на енергийно бедните местните власти ще бъдат подпомагани от Агенцията за социално подпомагане и Националната агенция по приходите.

И въпреки че в края на септември правителството направи рекордно увеличение на линията за бедност през 2023 г. – 504 лева, (увеличена с 22%, или с 91 лв., за първи път с такъв ръст в последните 10 години), вече се чуха мнения, че широк кръг от досега подпомаганите граждани този път ще останат извън помощта. Така при минимална работна заплата от 710 лв. хората, които плащат сметки от минимум 206 лв. за отопление, могат да кандидатстват за помощ. При такива сметки обаче е вероятно или жилищната площ да е голяма, или домакинството да е с много хора, което ще повиши критериите за достъп до помощта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст