Вероятност от неконтролируеми протести в Благоевград

протест

Регионалните съвети на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в Благоевград, Враца, Шумен и Видин съвместно с КТ “Подкрепа” представиха пред местните медии исканията на двата синдиката, за които ще настояват по време на националното протестно автошествие на 11 ноември в София.

Координаторът за Благоевградска област Силвия Христова обобщи основните искания на синдикатите: ръст на доходите, който да компенсира кумулативната инфлация, която понастоящем е 18.7%, увеличение на минималната работна заплата от януари 2023 г. на 850 лв., ръст през идната година с минимум 13% на заплатите в частния и бюджетния сектор, като за агенциите, работещи на терен, той да е най-малко 20 процента.

Синдикатите също искат въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата. 

От КНСБ и КТ “Подкрепа” в Благоевград предупредиха за вероятност от неконтролиреуми протести, ако доходите не бъдат компенсирани спрямо инфлацията.

До момента дванадесет организации на КНСБ в областта са се включили в протестната кампания с искания към работодателите и държавата. Най-активни в кампанията са медицинските специалисти от МБАЛ Благоевград АД, които протестират ефективно всеки ден от 19 октомври до момента, а напрежението продължава да ескалира. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст