ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За третия мандат за правителство има 3 варианта

Светлин Тачев

Все още е трудно да се твърди, че съставянето на правителство е сигурно. Ситуацията започва да се успокоява и последните процеси в политическия живот у нас говорят по-скоро за започване на диалог в Народното събрание. Дори с подкрепата на ГЕРБ от "Продължаваме промяната" да съставят правителство на малцинството, то няма да е стабилно, а зависимо от плаващи гласове. Най-вероятно е кабинет да се състави с третия мандат.

Това коментира пред Радио София политологът Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан".

По думите му след срещата на партиите с най-много представители в НС, ГЕРБ започва да излиза от изолацията от последните 2 години, от сблъсъка "статукво-промяна".

За третия мандат обаче има 3 варианта, смята политологът – президентът да го даде на "Демократична България" – "най-диалогичната формация"; на БСП – оглавявана от Корнелия Нинова, тя никога не успя да състави правителство; на най-малочислената парламентарно представена партия "Български възход" – лидерът Стефан Янев постоянно дава сигнали за готовност да направи всичко възможно за съставяне на кабинет.

Тачев констатира, че тематичните коалиции все повече се установяват в българския политически модел. Такива мнозинства са все по-актуални в 48-ото Народно събрание.

За местните избори през 2023 г. очевидно ГЕРБ ще търси нови лица (Борисов е заявил, че се е разбрал Фандъкова да не е кандидатът за столичен кмет).

Т.нар. градска десница обаче е добре да работи за обединение и обща кандидатура.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст