Депутатите не се разбраха и не приеха правилника си за работа

Парламент заседание Йордан Цонев

След като работният ден на депутатите започна със спор за седмичната програма на Народното събрание, включително за казуса с връщането на гласуването с хартиена бюлетина, заседанието на парламента приключи без приет правилник за работата на Народното събрание.

Парламентът не успя да гласува в рамките на днешното пленарно заседание до края правилника за организацията и дейността си. Не бе прието предложението на Асен Василев от ПГ на "Продължаваме промяната" депутатите да работят до окончателното приемане на текстовете.

Пленарната зала реши член на Министерския съвет, който присъства на обсъждане на точка от дневния ред, да може да вземе отношение, след като получи думата от председателя, в рамките на пет минути – досега ограничение на времето не беше разписано.

Не се прие предложението на "Възраждане" всяка първа сряда на месеца в програмата да влизат, освен законопроекти и проекти на решения, и изслушвания по искане на парламентарна група.

Отхвърлено беше и предложението на БСП за процедурни въпроси по начина на водене по определена тема думата да се дава на не повече от един народен представител от парламентарна група. Отпадна обаче терминът "отрицателен вот" по предложение на левицата. Така по процедурни въпроси думата ще се дава веднага, освен ако има направени искания за реплика, дуплика или за обяснение на вот, различен от формираното мнозинство.

Сутринта още преди да са започнали работа народните представители успяха да се скарат.

Още преди депутатите да са приели дневния си ред, Милен Матеев от "Продължаваме промяната" предложи 9-та точка да отпадне, тъй като още дори не е влязла в комисия. "Не се срамувам, че за мен е кауза да не върнем хартиената бюлетина и начина, по който се манипулираха изборите при предишни изборни кампании", обясни той.

Йордан Цонев направи обратно предложение, а Мустафа Карадайъ излезе на парламентарната трибуна, като призова правилата да се спазват и промени в дневния ред да се предлагат чак след като той бъде приет. Това се и случи след гласуване на народните представители.

Йордан Цонев посочи, че тази точка ще бъде придвижена по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и ако в петък не отговаря на него, няма да бъде гледана. "Г-н Матеев, от ДПС сме тези, които въведохме машинното гласуване", обърна се той към колегата си депутат от ПП.

От БСП пък поискаха точката за предоставяне на военна помощ за Украйна и проектът за купуване на нови изтребители да отпаднат от дневния ред.

Надежда Йорданова от "Демократична България" също поиска точката за промени в Изборния кодекс, която е предвидена за петък, да отпадне.

Предложенията бяха подложени на гласуване от зам.-председателя на парламента Росен Желязков, като нито едно от тях не беше прието.

Следващото заседание е утре в 9 ч., а според приетата днес програма, в четвъртък депутатите започват с обсъждане на предоставянето на военна помощ за Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст