ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция ще улесни изграждането на нови ядрени реактори

френски АЕЦ Сент Албан франция

Френското правителство подготвя законодателство с цел намаляване на бюрокрацията при получаване на разрешителни за изграждането на нови ядрени реактори, предаде Ройтерс. Париж планира да удвои капацитета на ядрените си централи и възобновяемите енергийни мощности, за да преодолее глобалната енергийна криза.

"Проектозаконът кореспондира със спешните мерки за решаване на кризата", заяви говорителят на правителството Оливие Веран, след като кабинетът прие документа. По думите така ще бъдат спестени "години" процедури и строителство.

Проектът, който ще бъде внесен в парламента в края на декември или началото на януари, обаче няма "по никакъв начин да разводни изискванията по отношение на екологичността и сигурността на ядрените централи", допълни Веран.

Президентът Еманюел Макрон постави ядрената енергия в центъра на плановете на правителството за постигането на въглеродна неутралност към 2050 г., за което трябва да помогнат нови шест ядрени реактора.

Според представител на министерството на енергетиката първият EPR2 реактор от следващо поколение трябва да започне да се строи в АЕЦ "Пенли" в Нормандия до 2027 г. и да влезе в експлоатация до 2035-37 г.

Енергийният гигант Е Де Еф (EDF) планира да изгради реактори към три вече съществуващи площадки – два в Пенли, департамент Сен Маритим, два в Гравлен, северна Франция, и два или в Бюже, източна Франция, или в Трикастен, южна Франция. Правителството изчислява цената на реакторите на около 51,7 милиарда евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст