ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Основен фактор за ръста на инфлацията – поскъпването на храните и логистиката

Росен Христов

Основният фактор за високата инфлация се измества от горивата към хранителните продукти и логистиката, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ресорната парламентарна комисия.

Той потвърди, че правителството работи по мярка за подпомагане на бизнеса чрез свръхпечалбите на енергодружествата. 

"Общото за всички стоки e, че при ценообразуването им логистиката има много сериозно влияние. И именно затова смятаме категорично, че сега е моментът да се обърне внимание на подпомагане при цената горивата именно за компаниите, което ще даде ефект върху спад на инфлацията и цялото общество общо-взето ще усети и благотворно влияние", каза Стоянов.

Министърът на икономиката обясни също защо дървата са скъпи.

Високите цени на дървата за огрев и на дървения материал идват от високо търсене и ниско предлагане, заяви в ресорната парламентарна комисия министърът на икономиката Никола Стоянов. 

В сектора има напрежение и сериозна конкуренция, допълни министърът, който цитира предприятие, което работи с 50 % от капацитета си заради недостиг на дървесина.

"В същото време има много високо търсене на дърва за огрев в цяла Европа заради опасенията от тежка зима", допълни министър Стоянов.

Стоянов каза още, че проверката на Комисията за защита на потребителите по темата все още не е приключила.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст