ДПС в крайна сметка получи спортната комисия

Парламент

Парламентът най-накрая успя да избере председатели на трите постоянни комисии, около които имаше спорове още от миналата седмица. Разправиите продължиха и тази сутрин. След две проверки на кворума и няколко прегласувания ръководствата бяха избрани. Росен Костурков от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" ще оглави Комисията по земеделието, храните и горите. Васил Стефанов от ПП  бе избран за председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. А Халил Летифов от ПГ на ДПС ще ръководи Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Най-много спорове имаше именно около избора на председател на спортната комисия. Претенции към нея имаха и от ДПС, и от ПП.

Казусът приключи, когато от "Продължаваме Промяната" оттеглиха кандидатурата на Радостин Василев, защото не искали да стават част от "калните борби на ДПС". Решението беше съобщено лично от Василев. "Няма да предлагаме кандидат. Станахме свидетели в залата на Народното събрание на грозни сцени. За обществото депутатите се карат за председател. Не желая да ставам част от калните борби на ДПС. Не желая да ставам част от задкулисие, свързано вероятно с президентството и Весела Лечева", каза той. По думите му политическата култура изисква, когато два пъти не може да бъде избран председател на комисията, да оттеглиш кандидатурата. "Вчера затова решихме да не участваме в тези кални битки. За обществото става ясно едно: "Тези се карат за власт". Аз не се съмнявам в неговите професионални качества – на господин Летифов. Призовавам колегите от БСП и "Демократична България, които ме подкрепиха, да не го подкрепят. Това е знак към задкулисието, че няма да им позволим да вкарат председател по втория начин", допълни депутатът от ПП.

"Гласувах против. Не знам дали господин Летифов е завършил спортното училище. Така е – няма да ходи на олимпиада, но маже ли да каже как ще управлява тази комисия, поддържа ли връзка със спортните федерации. Това е кандидатура, която е политическа", заяви Инна Иванова от ПП.

В крайна сметка за Летифов гласуваха от ДПС, ГЕРБ-СДС, "Български възход", но и част от групата на социалистите.

Скандалът около спортната комисия се разрази преди седмица, когато от ПП обвиниха назначената от държавния глава за служебен министър на спорта Весела Лечева, че се намесва в избора на председател парламентарната комисия и пречи на номинацията на Василев. Като причина от партията на Кирил Петков посочиха сигналът, който Василев е внесъл срещу Лечева в КПКОНПИ за конфликт на интереси в особено големи размери.

Трудностите с избора на председатели на комисиите не приключиха дотук. Преди дни мнозинството в парламента не одобри кандидатурата на Иван Христанов от ПП за председател на земеделската комисия. Сега от групата предложиха Росен Костурков. На няколко пъти днес обаче неговият избор не бе одобрен или заради липсата на мнозинство, което да го подкрепи, или заради липса на кворум. Подобна беше ситуацията и при избора на Васил Стефанов за председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ-СДС коментира, че по сегадействащия правилник броят на гласуващите съвпада с броя на присъстващите. Той уточни, че в новия правилник за работа на парламента ще уточнява уредбата на разбирането на присъстващи и гласуващи.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че е прието колективният орган да има кворум, провежда заседания и може да взима решения, когато присъстват повече от половината депутати. За да произведе решение, при едно гласуване трябва да има 121 гласували. "В тази ситуация съм съгласен, че при 121 гласували с 61 гласа може да се приеме решение. Но при 120 гласували, дори и всички да са гласували "за", няма как да произведе решение, защото за конкретното гласуване няма кворум", посочи той.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенино от БСП отбеляза, че в предишни парламенти са прилагани два начина на гласуване за приемане на решение – според броя на участващите в гласуването и на база кворума при последната регистрация.

Наложи се заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев от ПП да внесе ново предложение в рамките на това заседание за избора на Росен Костурков. В крайна сметка депутатите го избраха за председател на земеделската комисия. Избран беше и Васил Стефанов за председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *