ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Френската писателка Брижит Жиро печели наградата „Гонкур“

Брижит Жиро награда Гонкур 2022 г.

Френската писателка Брижит Жиро стана лауреат на най-престижната френска литературна награда „Гонкур“. Това решение взе в четвъртък Академията Гонкур, избирайки книгата "Живей бързо" (Vivre vite) за най-доброто френскоезично литературно произведение за тази година.

„Наградата за 2022 г. се присъжда на Брижит Жиро“, обяви академик Пол Констант. „Жиро е тринадесетата жена в историята на наградата „Гонкур“, която получава тази награда.“

В своя роман Бриджит Жиро разказва веригата от събития, довели до смъртта на съпруга й през 1999 г. при катастрофа с мотоциклет. Лауреатът беше определен от десет академици по време на традиционна тържествена трапеза в парижкия ресторант "Друан" (Drouant). Според статута, наградата може да бъде присъдена на френскоговорящ автор само веднъж. Паричното му съдържание е символично – лауреатът получава чек само за 10 евро. Същевременно наградата допринася за популярността на наградения писател, както и за нарастване на тиража на неговите произведения.

Италиано-швейцарският писател Джулиано да Емполи, автор на романа "Кремълският магьосник" (Le mage du Kremlin), французойката Клое Корман с книгата "Почти сестри" (Les presque s urs) и хаитянският писател Макензи Орсел с "Резултатът от живота" (Une somme humaine) също се бориха за престижната награда.

Брижит Жиро, родена в Лион, има 12 творби, много от които са преведени на чужди езици и публикувани в чужбина. Според писателката „номинацията за най-високата литературна награда е била изненада за нея“.

Литературната награда „Гонкур“

е учредена от братята Едмон и Жул дьо Гонкур в подкрепа на други писатели. Първият й лауреат е Джон-Антоан Но е награден през 1903 г. за романа си „Враждебната сила“. Членовете на Académie Goncourt, която се състои от 10 души, не получават никакво възнаграждение за четенето на номинираните няколкостотин романа. От тях първо се избират четирима финалисти на състезанието, а след това и победителят.

През дългата си история академията неведнъж е била критикувана за пренебрегване на видни автори. Наградата дори не отиде при гранд дамата на френската литература Сидони-Габриел Колет, която в крайна сметка стана президент на академията. Френската писателка и журналистка е от поколението на Марсел Пруст, Пол Клодел и Андре Жид и е известна с пристрастието си към теми като женската сексуалност и критиката на обществото, създадено от и за мъжете. Колет е авторка е на над 50 книги (романи и сборници с разкази) със силен автобиографичен елемент. През 1948 г. Колет е номинирана за Нобелова награда за лителатура.

Въпреки това академиците не сгрешиха в избора си, като посочиха за лауреати светила на френската литература като Марсел Пруст, Морис Дрюон и Андре Малро.

Наградата „Гонкур“ е за автори, пишещи на френски език. Нейни избраници обаче станаха и писатели от руски произход – Анри Троа, Елза Триоле, Ромен Гари (два пъти, вторият път под друго име), Андрей Макин.

Миналата година La plus secrete memoire des hommes, роман на сенегалския писател Мохамед Мбугара Сара, беше обявен за най-доброто френскоезично литературно произведение на годината.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст