Липсват данни за настаняването на 3200 бежанци

Иван Демерджиев

Министерството на вътрешните работи ще трябва да актуализира данните за настанените в хотели украински бежанци. Оказало се е, че 3200 души липсват в списъците на местата за настаняване. Това съобщи в Бургас служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. От думите му стана известно, че списъците, с които към момента се работи, не са съвсем точни. "Направихме проверка и впрочем тя е тревожна. Нейната цел беше да се установи профилът на хората, настанени в хотелите и да се види кои от тях попадат в така наречените уязвими групи. От проверени 14 000 души, се оказа че 3200 липсват – няма ги в местата за настаняване, където е посочено, че са", каза Демерджиев. 

След приключването на програмата за подпомагане на хотелиерите е изготвен и списък с държавните бази, в които бежанците от Украйна, получили статут за временна закрила, ще бъдат настанени. Вътрешният министър увери, че местата ще бъдат достатъчно. "Направили сме списък с базите, в които могат да бъдат настанени украински бежанци. Проверили сме ги. В нито един момент няма да позволим да сме в ситуация, в която няма да има къде да бъдат настанени хора, които желаят да бъдат настанени. 34 000 са местата на първо четене, които установихме. Намират се в цялата страна. В момента ще предпочитаме базите, които се намират край морето, за да може преместването да стане по-лесно за тези, които се намират в района на Бургас", уточни той.

На 31 октомври правителството взе решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна, като тя ще продължи чрез настаняването им в държавни бази. "Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила", посочи Демерджиев. И добави, че така служебният кабинет прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон. Според него новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *