Опитът на Байдън да превърне САЩ в планова икономика вещае крах на изборите

джо байдън

Американците ще гласуват на 8 ноември на междинни избори, който се възприемат като тест за устойчивостта на властта и оценка за работата на президента през изминалите две години. Според социологическите проучвания рейтингът на Джо Байдън лети надолу, а заради рекордната инфлация и спада на жизнения стандарт гласоподавателите са настроени много негативно. В същото време залогът е голям, защото вотът е за всичките 435 места в Камарата на представителите, за 35 от 100-те места в Сената и за губернатори в 36 щата.

Демократите, които сега имат крехко мнозинство в двете камари на Конгреса, обещаха, че ще преборят рекордно високата инфлация и имат необходимите инструменти за това. От другата страна са републиканците, които обвиниха партията на Байдън за драстичното увеличаване на престъпността в страната и че е превърнала границата с Мексико в решето, през което може да влиза всеки, който поиска. Със сигурност битката ще бъде много оспорвана, но анкетите засега са в полза на републиканците.

В същото време президентът Байдън трупа все повече пасиви. Всички се смяхме на предишния американски лидер Доналд Тръмп, чийто изказвания обикновено са меко казано екцентрични, който преди президентските избори говореше, че демократът Байдън ще доведе страната до социализъм или комунизъм с неговата "радикално лява" програма, като я превърне в  Куба или Венецуела. Предвид сегашната ситуация това хич не е смешно, особено на американския бизнес, който е озадачен от непазарните му хрумвания. 74% от бизнес лидерите очакват рецесия в рамките на 6 до 12 месеца.

Преди броени дни Байдън обвини петролните компании в "печалбарство от войната в Украйна" и предложи налагане на данък върху свръхпечалбите, ако компаниите не увеличат местното производство. Това е меко казано странно, защото целта на бизнеса е да печели, без значение дали има война или сто годишен мир. Предприемачите не основават бизнеси, за да правят благотворителност, а за да стават богати. Това би трябвало да е най-ясно именно в САЩ – страната на капитала. Така че президентът няма защо да се чуди, че петролните компании отказват да помогнат за намаляване на цените на бензиностанциите. Той дори заплаши, че ще очаква от Конгреса да наложи данъчни санкции на компаниите, ако те не започнат да инвестират част от печалбите си в намаляване на разходите за американските потребители. Тази мярка звучи като по-подходяща за авторитарен соц диктатор, отколкото за президент на Съединените щати.

По официални данни през последните две тримесечия гигантите ExxonMobil, Chevron, Shell, BP, ConocoPhillips и TotalEnergy са спечелили над 100 милиарда долара повече, отколкото през цялата минала година. Да, печалбите са огромни, но не нарушават пазарните принципи. Освен това защо Байдън ги натиска да увеличат добива, като от две години обяснява на целия свят как трябва да се сложи край на изкопаемите горива и всички да преминем на слънчева и вятърна енергия.

Тук е мястото да си зададем въпроса къде беше Байдън през 2020 г., когато започна пандемията от коронавирус и когато американският бизнес, притиснат до стената, отбеляза рекордни загуби, а петролът за малък период от време падна дори до отрицателни цени? Получава се доста интересно – когато губят – да си понасят загубите, когато обаче обстоятелствата са на тяхна страна и печелят – да раздават от печалбите.

В този контекст изниква и въпросът защо президентът не казва нито дума за оръжейните гиганти, нима те не печелят от войната в Украйна?

През лятото пък Байдън обяви опрощаване на по 10 000 долара студентски заем за всеки, който получава годишна заплата по-ниска от 125 000 долара. По този начин хазната загуби 321 млрд. долара, защото обхваща близо 16 млн. души. От една страна инвестицията в образованието на младите хора е едно от най-разумните неща, които държавите могат и трябва да правят. Но от друга страна – е крайно нечестно към онези американци, които вече са изплатили заема си и не са чакали да им се опрощава. Както и към онези, които работят повече и печелят повече, затова са съумели да изчистят дълговете си.

По всичко личи, че Байдън е наясно накъде духа вятъра и заяви в сряда, 2 ноември, че демокрацията в САЩ е застрашена. Той посочи, че някои републикански кандидати може да откажат да приемат резултатите от междинните избори, а съпругът на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси е бил нападнат с чук. Тези два факта според него са показателни, че демокрацията е в опасност.

"Докато стоя тук днес, има кандидати, които се борят за всички нива на длъжност в Америка – за губернатор, за Конгреса, за главен прокурор, за щатски секретар – които няма да се ангажират да приемат резултатите от изборите, в които участват. Това е пътят към хаос в Америка. Това е безпрецедентно. Това е незаконно и неамериканско.", посочи Байдън пред свои симпатизанти.

Дали обаче опасността демократите да спечелят и в двете камари на Конгреса и да продължат да прокарват дневния ред на Байдън не е по-голяма заплаха за демокрацията?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST