Пречиствателната станция в Пловдив ще си произвежда екоток

Пречиствателната станция в Пловдив ще си произвежда екоток

Кметът Здравко Димитров е доволен от изпълнените дейности по реконструкцията, модернизацията и доизграждането на Пречиствателна станция за отпадъчни води – Пловдив. Градоначалникът инспектира дейностите заедно със своя заместник по строителство Пламен Райчев и инж. Антон Гълъбов от „Водоснабдяване и канализация ЕООД“ – Пловдив.

Пречиствателната станция е най-скъпата част от водния проект на Пловдив, като цената за модернизацията и доизграждането й е 70 милиона лева с ДДС. Дейностите вече са изпълнени на 96% и до края на месеца се очаква фирмата-изпълнител „Главболгарстрой Пловдив“ да завърши станцията.

Метантанкерите в станцията ще произвеждат електричество, с което да се осигури половината от необходимата за работата на съоръжението енергия, отбеляза  проектантът инж. Павел Павлов. „От твърдите фракции в метантанкерите ще се произвежда биогаз, в който има 64% метан. Той ще постъпва в газогенераторите, а с произведеното електричество ще бъдат задоволени половината нужди на Пречиствателната станция от електроенергия и това значително ще понижи себестойността на експлоатация“, обясни инж. Павлов.

„Виждате, че когато проектът е изготвен добре и фирмата-изпълнител работи качествено, нещата се получават. Пловдив ще има една от най-модерните пречиствателни станции в страната“, подчерта кметът.

Заместник-кметът по строителство Пламен Райчев поясни, че след завършването на обекта, капацитетът на станцията ще позволи в нея да се пречистват водите на целия град и на няколко села.

До края на месеца строителите остава да изградят алеи между осемте утайници и да озеленят пространството между тях, като ще бъдат засадени 170 дървета.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *