Съдът пусна строежа на автомагистрала “Струма”

Върховен административен съд (ВАС)

Върховният административен съд отмени две решения на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с които на практика беше спряно строителството на автомагистрала "Струма". Става дума за спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост във връзка със строежа на автомагистралата.

Както е известно, на 1 aвгycт т.г. Caндoв oтмeни вcичĸи пpeдишни пpoцeдypи пo Oцeнĸa зa въздeйcтвиe въpxy oĸoлнaтa среда (ОВОС) и на практика спря строежа на AM "Cтpyмa" пpeз Кресненското дeфилe. Cандoв обясни решението си с изискване на Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK) дa се нaпpaви нoвa oцeнĸa зa въздeйcтвиeтo въpxy oĸoлнaтa среда (ОВОС) и нoвa Oцeнĸa зa cъвмecтимocт c eĸoлoгичнaтa мpeжa "Haтypa 2000" нa цeлия yчacтъĸ.

С първото решение бе прекратена процедура за инвестиционно намерение, възложена от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), за изграждане и модифициране на оградни и дефрагментационни съоръжения, за да се смекчи въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле.

Второто решение е за прекратена процедура за съгласуване на задание за проект за изменение на Подробния устройствен план – парцеларен план за пътя през Кресненското дефиле в района на Симитли, с. Крупник и с. Полето.

Прекратявайки процедурата по извършване на оценка за съвместимост поради констатирана липса на анализ на предвидените смекчаващи мерки спрямо специфичните природозащитни цели, министърът е действал в разрез с принципа на предвидимост, който предполага последователност и непротиворечивост, се посочва в решението на съда.

Вместо да пристъпи към прекратяване на процедурата, министърът е следвало изрично да укаже на вносителя на инвестиционното предложение, че следва да изготви анализа си въз основа на специфичните природозащитни цели, предложени на 16 август 2022 г. за обществено обсъждане, и едва след неизпълнение на указаното, да пристъпи към прекратяване на процедурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *