ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вътрешната комисия одобри антикорупционните проекти на ПП и кабинета

45 Народно събрание Парламент ...

Антикорупционните проектозакони, внесени от Кирил Петков от "Продължаваме Промяната" и служебното правителство, днес бяха приети на първото заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Текстовете събраха по 17 гласа, като само двама гласуваха "въздържал се" и за двата текста.

"Корупцията е сред основните причини за загубата на обществено доверие. Затова идентифицирахме корупцията като враг номер едно, каза Кирил Петков. Това е причината ние да предлагаме нов закон, за да бъде създаден независим орган за разследване на корупцията, но и да има механизми той да не се превърне в бухалка", посочи Петков.

Законопроектът на "Продължаваме промяната" бе представен от Милен Матеев. Според текста сегашната КПКОНПИ да бъде разделена на две. "Ако прокуратурата и следствието работеха ефективно, нямаше да имаме такива нива на корупцията", посочи Матеев.

Правосъдният министър Крум Зарков, представяйки законопроекта на Министерския съвет, заяви, че е добре да има специална ресорна агенция. МС предлага новият орган да не бъде избиран само от НС, а на квотен принцип – двама от Народното събрание, един от президента и по един от двете върховни съдилища. Зарков припомни, че в предложенията е заложено ротационно председателство всяка година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст