България получи норвежки газ на терминала Ревитуса

Росен Христов

Служебните министри на енергетиката и на икономиката и индустрията – Росен Христов и Никола Стоянов, посетиха гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса. Домакин на срещата бе изпълнителният директор на гръцкия оператор ДЕСФА Мария Рита Гали. В нея взеха участие и директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и "Булгатрансгаз“ Владимир Малинов. Делегацията проследи процеса по разтоварване на танкера с втечнен природен газ от Норвегия, предназначен за доставка през месец ноември по договора между гръцкия доставчик и "Булгаргаз".

По време на обиколката на терминала бяха обсъдени възможностите за дългосрочно стратегическо сътрудничество. Сред основните коментирани теми бе и потенциалната възможност за увеличаване на техническия капацитет на интерконектора Гърция-България от 3 на 5 милиарда кубични метра годишно. Обсъдено бе и инсталирането на дпопълнителни компресорни мощности за увеличаване на налягането в системата на гръцкия газопреносен оператор, както и времевия период за реализацията, формата и участието при финансирането на тези дейности.

Срещата е част от двудневното посещението на българска делегация в Гърция, водена от служебния вицепремиер и министър на транспорта  Христо Алексиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *